Sjajne partije: 18-godišnji Ivić u 1/16 finala na FIDE SK

Podeli:
Streeter Lecka/Getty Images for DAGOC

Mladi srpski šahista Velimir Ivić napravio je veliki uspeh - ukupnim rezultatom 1,5:0,5 pobedio je Nemca Matijasa Blubauma i plasirao se u šesnaestinu finala FIDE Svetskog kupa, koji se održava u Sočiju u Rusiji.

Remi u drugoj partiji, nakon 32. poteza, zvanično je potvrdio da je 18-godišnji srpski velemajstor izborio plasman među 32 najbolja igrača u Sočiju.

Šah:

Nakon poraza u prvom kolu, najbolji nemački šahista, velemajstor Blubaum (2669) pokušao je da agresivnom igrom u otvaranju stekne bilo kakvu prednost i pokuša da izjednači rezultat.

Originalno 3.h4 bilo je upereno protiv Ivićeve omiljene Grinfildove odbrane, ali je odgovor usledio u vidu kraljeve-indijske postave, u kojoj se pešak na h4 pokazao suvišnim. Svi pokušaji Blubauma su uspešno neutralisani, napad je otupeo, aktivnost belih figura se ograničila oslabljenim položajem kralja, neophodna energija za napad je svedena na minimum. Ubrzo je sklopljen remi u poziciji u kojoj bi bilo kakav dodatni pokušaj igre na pobedu od strane belog najverovatnije vodio do poraza.

Za dva dana Ivića očekuje najjače iskušenje u dosadašnjem toku turnira. U 1/16 finala snage će odmeriti sa ruskim velemajstorom Dmitrijem Andrejkinom (2724), trenutno 24. rangiranim igračem sveta i 4. na prestižnoj nacionalnoj listi ruskih šahista.

Komentari

Vaš komentar