SP u dizanju tegova: Veče olimpijskih šampiona u Bogoti

Hidilin Dijas
REUTERS/Chalinee Thirasupa

Zlatna i srebrna sa Olimpijskih igara, Filipinka Hidilin Dijas, konačno je postala i svetska šampionka!

U 15 godina dugoj karijeri, čini se da nikada nije bila srećnija 31-godišnja devojka iz Zambonga sitija, koja je u sredu veče u Bogoti ubedljivo nadmašila konkurenciju u kategoriji do 55 kilograma.

„Konačno sam i svetska šampionka! Srećna sam zbog toga“, bile su prve reči prvog olimpijskog šampiona sa Filipina, koja je najvrednije zlato u životu osvojila prošle godine u Tokiju.

Dijas je u glavnom gradu Kolumbije upisala „čistu“ pobedu, ispred domaće zvezde Rosalbe Morales i Meksikanke Ane Lopes.

„Dobro smo se pripremili za ovaj Šampionat, prvo u Americi, a potom i ovde, u Kolumbiji, tako da smo se na vreme aklimatizovali“, dodala je Dijas. „Poslednji put sam nastupila u ovoj kategoriji, jer je sada vreme da se odlučim u kojoj ću olimpijskoj kategoriji nastupiti u Parizu, do 49, ili do 59 kilograma.“

Činjenica da je i dalje na podijumu, posle svih problema i igraničenja od osvajanja olimpijske titule, „apsolutno je neverovatna i pokazuje njenu neverovatnu posvećenost“, izjavio je Moniko Puntevelja, predsednik Filipinske federacije dizača tegova.

Nakon burne proslave pobede u Tokiju, gde je jedina uspela da nadmaši takmičarku iz Kine, Dijas je provela mesece trenirajući u zabačenom selu u Maleziji, pošto je tamo bila „zarobljena“ zbog ograničenja putovanja, usled Kovida.

Njen uporan rad, bez ikakvog ometanja, bio je zapravo od velike pomoći i sama kaže da postoje trenuci kada bi volela da se vrati tamo, skrivena od očiju javnosti.

„Zaista je teško kada postanete tako poznati“, rekla je Hidilina. „Uspela sam to nekako da kontrolišem, ali je veoma teško upravljati sopstvenim vremenom.“

„Dobila sam mnogo ponuda, reklamirala puno proizvoda, išla na veliki broj događaja, ali sam i dalje trenirala naporno, a povrh svega sam i studirala.“

„Samo nekoliko dana pre dolaska u Bogotu, morala sam da branim svoj diplomski rad“, rekla je Dijas, student poslovnih studija na Sen Benildeu, jednom od najboljih koledža na Filipinima.

„Postoje trenuci kada poželim da sam ponovo u Maleziji, drugoj zemlji, u kojoj sam sve vreme bila fokusirana na dizanje tegova. Naravno, i tamo sam imala neke negativne misli, sumnje, bilo je i puno povreda, ali onda pomislim ne, tako sam srećna što sam ponovo na Filipinima, u zemlji koju volim, i takmičim se u dizanju tegova, sportu koji volim. Tako sam zahvalna mom timu“.

Dijas je trijumfovala u Bogoti sa podignutih 207 kilograma, 93 kg u trzaju i 114 kg u izbačaju. Morales je stigla do srebra sa 199 kilograma (89 kg + 110 kg), dok je bronzana Lopes podigla 198 kilograma (90 kg + 108 kg).

Još jedan olimpijski šampion, Kinez Li Fabin, uz svetski rekord u izbačaju, osvojio je planetarno zlato u kategoriji do 61 kilograma. Slavio je ispred srebrnog iz Tokija, legendarnog Indonežanina Eko Juli Iravana, dok je bronza pripala 20-godišnjem Kinezu, He Jueđiju.

Li je uveličao pobedu, kad je u poslednjem pokušaju „izbacio“ 175 kilograma, što je težina novog svetskog rekorda. Sa ukupno 312 kilograma u biatlonu (137 kg + 175 kg), ubedljivo je slavio ispred Iravana, koji se zaustavio na podignutih 300 kilograma (135 kg + 165 kg). Bronzani He Jueđi je do medalje stigao uz novi svetski juniorski rekord u totalu, koji sada iznosi 296 kilograma (136 kg + 160 kg).

Li Fabin
WangxTiancong

I na ovom takmičenju viđeno je daleko više neuspešnih pokušaja, ali su sami takmičari i njihovi treneri to objasnili specifičnim uslovima u Bogoti, koja je na 2.640 metara nadmorske visine.

U noći između četvrtka i petka na programu je samo finale u kategoriji do 59 kilograma za žene.

Komentari

Vaš komentar