SP u dizanju tegova: Zlatna Kineskinja i junior iz Tajlanda

Osvajači medalje u kategoriji do 55 kg na SP u Bogoti
FOTO: IWF

Kina i Tajland su osvojili zlatne medalje drugog dana Svetskog prvenstva u dizanju tegova, koje se održava u Bogoti (Kolumbija).

Đijang Huihua je na putu do zlatne medalje u kategoriji do 49 kilograma, morala da nadmaši reprezentativnu drugaricu Džihui Hu, inače olimpijsku šampionku iz Tokija i sjajnu Indijk

Đijang Huihua
Photo: WangxTiancong

u Mirabaji Čanu (srebrnu sa OI), koja je ponela i epitet junakinje dana.

Huihua, sada već 24-godišnjakinja, za svoju treću svetsku krunu (2015, 2019 i 2022), podigla je 206 kilograma u totalu, 93 kg u trzaju i 113 kg u izbačaju. Imala je i pokušaj obaranja svetskog rekorda u izbačaju, ali nije podigla 120 kg.

 

Srebrno odličje pripalo je sjajnoj Indijki Mirabaji Čanu. I sa povređenim zglobom leve ruke, smogla je snage da „trzne“ 87 kg i izbaci 113 kg, za ukupno 200 kilograma u totalu. Njen treći (uspešan) pokušaj u trzaju, zasenio je sve ostale. U dubokom čučnju, sa 87 kilograma iznad glave, načinila je i nekarakterističan korak unapred, pa kad su svi pomislili da će ispustiti teg, Mirabaji je iz prosto nemoguće pozicije ustala i uspešno završila pokušaj. Izmamila je aplauze čak i službenih lica i sudija oko podijuma.

Ovo je bila druga svetska seniorska medalja za Mirabaji, prva srebrna, posle titule osvojene 2017. godine, u kategoriji do 48 kilograma. Ceremonija proglašenja pobednica, rano jutros, bila je u direktnom prenosu na indijskoj nacionalnoj televiziji!

Olimpijska šampionka Džihui Hu, morala je da se zadovolji bronzom, pošto je podigla 198 kilograma u totalu. I ona je imala određenih zdravstvenih problema, pa je propustila treći pokušaj u izbačaju. Da je podbacila, dokaz je i činjenica da je ovo bio njen najslabiji biatlonski rezultat u poslednjih 6-7 godina.

Džihui Hu
Photo: WangxTiancong

Šampionka iz Rija, u kategoriji do 48 kilograma, Tajlanđanka Sanikun Sopita Tanasan, napravila je nulu u izbačaju, posle osvajanja sedmog mesta u trzaju.

Amerikanka Hejli Rajhart je zauzela peto mesto u totalu, ali je osvojila bronzu u izbačaju sa 110 kilograma.

Nina Sterks iz Belgije je oborila evropski rekord u trzaju (89 kg), a onda je Rumunka Mihaela Ćambeji podigla 90 kg i uz rekord osvojila i bronzu u ovoj disciplini.

Ćambeji je takmičenje završila na četvrtoj poziciji (90 kg trzaj i 104 kg izbačaj), a Sterks na petoj (89 kg trzaj i 104 kg izbačaj), čime je ostvarila najveći uspeh u istoriji ženskog belgijskog dizanja tegova.

U muškoj kategoriji do 55 kilograma bilo je mnogo neuspešnih pokušaja, jer su svi želeli da dođu do medalje i u prevelikoj želji napadali su ogromne težine. Trojica od osmorice učesnika A finala, napravili su „nulu“, a na kraju smo imali šestoricu osvajača medalja, među kojima je bio i Kolumbijac iz B finala.

Zlato je, pomalo i senzacionalno, pripalo 19-godišnjem Silačajiu Terapongu iz Tajlanda, koji je podigao 265 kg u totalu, oborivši i svetski juniorski rekord u izbačaju, koji sada iznosi 148 kilograma.

Srebra se dokopao momak iz Vijetnama, Son Din Ngo (21), koji je posle 117 kg u trzaju, uspeo da izbaci 143 kg, za 260 kg u biatlonu. Istu težinu u totalu imao je i bronzani Korejac Jongho Kim, ali je do 260 kg došao nešto kasnije, podigavši sjajnih 145 kg u izbačaju.

Zlatni posle trzaja, šampion Azije, Lai Đija Tan (Vijetnam), nije imao nijedan uspešan pokušaj u izbačaju.

Prošlogodišnji prvak sveta, Arli Čonti iz Kazahstana, bio je jedini sa dva uspešna pokušaja u trzaju, što mu je donelo srebrno odličje u toj disciplini, ali je na kraju pao na četvrtu poziciju, posle samo jednog uspešnog izbačaja – 259 kg (118 kg + 141 kg).

Bronza u izbačaju pripala je Kolumbijcu Miguelu Suaresu, koji je podigao 143 kilograma.

Trećeg dana SP u Bogoti, na programu su finala u kategorijama do 55 kilograma u ženskoj konkurenciji i do 61 kilogram u muškoj konkurenciji.

Komentari

Vaš komentar