Teodora Injac 11. igračica u Evropi

Teodora Injac
foto: Šahovski savez Srbije

Najbolja srpska šahistkinja Teodora Injac ostvarila je veoma dobar rezultat na pojedinačnom prvenstvu Evrope za žene u Pragu. U poslednjem 11. kolu vodeći bele figure savladala je Mariju Gevorgjan (2216) iz Jermenije i sa 7,5 poena iz 11 partija podelila je sedmo mesto, ali je po dodatnim kriterijumima zauzela 11. poziciju.

Po propozicijama prvenstva prvih devet igračica se kvalifikovalo za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Kriterijumi su vrlo nejasni, ali ono što se zna je da je Teodora prva rezerva u slučaju da neko otkaže.

Šah:

Partija protiv Marije Gevorgjan bila je njena najbolja na turniru. Igrala je 22-godišnja Beograđanka veoma jako i nadahnuto, a pobeda ni u jednom momentu nije dolazila u pitanje.

Najmlađa reprezentativka Srbije Marina Gajčin je kao bela izgubila od Nemice Lare Šulce (2297). Odmah posle otvaranja Marina nije našla pravilan plan igre, pa je protivnica brzo preuzela inicijativu. Vešto je iskoristila slabosti u belom taboru i na kraju je Marina ostala sa figurom manje.

Veoma dobru partiju je pružila Tijana Blagojević. Ona je strpljivim pozicionim laviranjem uspela da se odlično snađe u teškoj poziciji sa po topom i raznobojnim lovcima. Nakon izmena topova stvorila je dva slobodna pešaka, na A i H liniji. Crna je morala dati figuru za pešaka, pa je ostatak partije bila prosta stvar.

Teodora Injac
foto: Šahovski savez Srbije

Jedini remi od srpski igračica ostvarila je Jovana Erić. U završnici teških figura njena protivnica, Marica Cirulnik (2089 Ukrajina) je stvorila opasnog slobodnog pešaka na e liniji. Jovana je veštom odbranom izmenjala topove, kasnije i skoro sve pešake. Na tabli su ostale samo dame i po dva pešaka na istom krilu, pa je remi sasvim očekivan.

Plasman srpskih šahistkinja:

Teodora Injac 7,5 poena

Tijana Blagojević 6,5 poena

Jovana Erić 5,5 poena

Marina Gajčin 5,5 poena

Nova prvakinja Evrope sasvim zasluženo je Poljakinja Monika Soćko (2423), supruga vrlo jakog poljskog velemajstora Bartoša Soćka. Od samog početka je nametnula žestok tempo koji nisu mogle pratiti druge igračice, pa je sa 8,5 poena osvojila pobednički trofej.

Konačna tabela (prvih 11)

Monika Soćko (Poljska) 8,5

Gunaj Mamadzada (Azerbejdžan) 8

Ulvija Fatalijeva (Azerbejdžan) 8

Lilit Mkrtčjan (Jermenija) 8

Aleksandra Malcevskaja (Poljska) 8

Irina Bulmaga (Rumunija) 8

Ana Ušenina (Ukrajina) 7,5

Ana Sargsjan (Jermenija) 7,5

Marina Brunelo (Italija) 7,5

Nurgul Salimova (Bugarska) 7,5

Teodora Injac (Srbija) 7,5

Komentari

Vaš komentar