Toma jača od Kineskinja, Kolumbijac zlatni za Bahrein

Loredana-Elena Toma
Copyright: xClaudioxBoscox/xIPA

Rumunka Loredana Elena Toma, postala je i drugi put svetska šampionka u dizanju tegova. Slavila je u dalekoj Bogoti, u kategoriji do 71 kilogram, a sjajnim trzajem od 119 kilograma, postala je i jedina "neazijatkinja" svetska rekorderka u ovom trenutku!

Upravo je sa tih 119 kg, podignutih u prvoj fazi takmičenja, Toma najavila još jedno šampionsko veče. Imala je posle trzaja tri kilograma prednosti u odnosu na Ekvadorku Dahomes i šest ispred sjajne Kineskinje Tijantijan Ženg.

U drugom delu, u izbačaju, Toma je taktički odradila posao, ali i dala šansu rivalkama da joj preotmu titulu. Naime, Rumunka je u drugom pokušaju „izbacila“ 137 kilograma, ali u trećem nije 140 kg, pa su njene rivalke krenule u lov na zlato.

Prvo Dahomes nije podigla 140 kg, onda je i Ženg popustila na 144 kg, pošto je prethodno izbacila 140 kg, a na kraju je sama na podijumu ostala petoplasirana posle trzaja, 21-godišnja Kineskinja Guifang Lijao. Posle „skromnih“ 110 kg u trzaju, izbacila je i 140 kg u prvom pokušaju i ostavila još dva zlatna pokušaja na 147 kg. Nažalost, nije uspela da podigne ovu težinu, pa joj je u konačnom zbiru pripalo tek četvrto mesto!

Zlatna je ostala Toma sa 256 kg, srebrna Ženg sa 253 kg, a bronzana Palasios Dahomes sa 252 kg.

Na pitanje šta joj znači biti najbolja na svetu i u konkurenciji Kineskinja (nisu nastupale na SP 2017, kad je Toma takođe bila zlatna), Rumunka se borila za reči i rekla:

„Volela bih da mogu da objasnim…“, rekla je pre nego što je nastavila da pozira sa obožavaocima na tribinama.

Dok je to radila, prijateljica je otkrila da je jedan majmun ukrao Tomi telefon dok je ova trenirala na Baliju ove godine. Na pitanje da li ga je dobila nazad, Loredana je rekla:

„Nisam“, rekla je Toma. „Morala sam da pobedim ovde večeras, da bih mogla da kupim novi“, rekla je Toma uz osmeh, koji je jako redak u njenom slučaju, iako je potvrdila da poseduje smisao za humor.

U muškoj konkurenciji, održano je i finale u kategoriji do 96 kilograma. Slavio je Lesman Paredes, Kolumbijnac, koji je osvojio zlato za Bahrein, prvo u istoriji svetskih prvenstava. Zanimljivo, Paredes je i prošle godine trijumfovao u istoj kategoriji, ali tada u dresu rodne Kolumbije, oborivši i svetski rekord u trzaju.

Ovoga puta, „čisto“ je došao do novog zlata. Posle trzaja i sjajnih 185 kg, pobegao je drugoplasiranom Kazahstancu Adiletuliju 11 kilograma, dok je trećeplasirani Kolumbijac Moreno Tores zaostao 14 kg.

U izbačaju je bilo dovoljno da podigne i 212 kilograma, iako je u ovoj disciplini nadmašio Francuz Roman Žordan Imadušen. Njemu to, nažalost, nije pomoglo da dođe do biatlonske bronze, ostao je na četvrtoj poziciji.

Srebro je na kraju pripalo Adiletuliju (383 kg), a bronza Morenu Toresu (380 kg).

„Bilo je dosta pritiska zbog mog odlaska pod zastavu Bahreina, ali sam na kraju veoma zadovoljan nastupom“, rekao je zlatni Paredes, dovoljno srećan da malo i zaigra na sceni.

Komentari

Vaš komentar