Transrodne dizačice tegova u SAD – u ženskoj konkurenciji

Pojedinačni sportovi 7. mar 202313:074 komentara
Getty images/Buda Mendes

Džejsi Kuper, transrodna sportistkinja, pobedila je u sporu koji je zbog diskriminacje pokrenula protiv Federacije za dizanje tegova Sjedinjenih Američkih Država koja joj je prethodno zabranila da učestvuje u takmičenju u ženskoj konkurenciji.

Uz pobedu Džejsi Kuper u ovom sporu dolazi i posebna naredba Federaciji za dizanje tegova SAD „da prestane sa diskriminatorskim procesima na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“.

Ova organizacija sada ima rok od dve nedelje da promeni svoje propise i da daozvoli transrodnim osobama da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Kuper je slučaj pokrenula još 2019. godine pred Odeljenjem za zaštitu ljudskih prava u Minesoti navodeći da je Federacija za dizanje tegova prekršila Povelju o ljudskim pravima tako što je njoj i drugom transrodnim sportsitima zabranila učešće u takmičenju u ženskoj konkurenciji.

Nakon toga je 2021. godine podnela i zvaničnu tužbu protiv Federacije.

„Bila sam besna zbog načina na koji su me tretirali, zbog načina na koji tretiraju celu grupu ljudi i pomislila sam da je zaista dosta. Sada osećam olakšanje. Mislim da nam je bila potrebna ova pobeda i osećam se dobro zbog toga“, rekla je Kuper.

Federacija dizanja tegova SAD razmotriće mogućnost žalbe na ovu odluku suda.

„Naša pozicija bila je zasnovana na činjenicama da transrodne žene prosto imaju drugačije kapacitete kada su u pitanju sportovi snage“, poručili su iz Federacije.

Komentari

Vaš komentar