Veče kad je u Bogoti slavio arapski svet

Sara Ahmed
AP Photo/David Goldman

Fares Ibrahim Elbah, Marokanac koji nastupa za Katar i Egipćanka Sara Samir Ahmed, novi su svetski šampioni u dizanju tegova.

Samir je u dalekoj Kolumbiji trijumfovala u kategoriji do 76 kilograma, dok je Elbah slavio u neolimpijskoj kategoriji do 102 kilograma.

Samir, koja je postala prva Arapkinja osvajačica olimpijske medalje, i to bronzane na Igrama u Riju, posle novih uspeha na međunarodnoj sceni, želi još više.

„Veoma sam zadovoljna svojim današnjim nastupom – sada želim zlatnu medalju u Parizu“, rekla je Bogoti.

Ne tako davno, ona je osvojila zlato na prvenstvu Afrike u kategoriji do 81 kilograma, pa je u međuvremenu skinula pet kilograma i ostvarila pobedu u Bogoti sa 261 kg u totalu, 113 kg u trzaju i 148 kg u izbačaju.

„Vratiću se sada u kategoriju do 81 kilogram, a do Pariza ima vremena da se spustim ponovo u kategoriju niže“, rekla je sjajna Egipćanka, koja će narednog maja u Tunisu braniti titulu šampiona Afrike.

Sve tri osvajačice medalja, Samir Ahmed, Amerikanka Marta En Rodžers (247 kg u totalu) i Korejka Suhjon Kim (245 kg), uživale su na samom takmičenju, što se posebno videlo na ceremoniji proglašenja pobednica.

„Danas smo se svi zabavili, a ovde smo srećna grupa… posebno ona“, rekla je Rodžers, pokazujući na Kim, koja je bila u suzama posle finalnog dizanja, kojim je osvojila još dve medalje, pre nego što je napustila podijum.

U muškoj konkurenciji, u kategoriji do 102 kilograma, čak šestorica osvajača medalja. One najvrednije, biatlonske, prigrabili su Fares Ibrahim Elbah zlatnu, za podignutih 391 kg, Iranac Reza Dehdar srebrnu za 390 kg i Samvel Gasparijan iz Jermenije bronzanu, za 389 kg.

Fares Elbah
YangxLei

Prosto je neverovatno da je četvrtoplasirani Bekdolot Rasulbekov (Kirgizistan) podigao 388 kg, a petoplasirani Irakli Čkeidze (Gruzija) 387 kg. Zlatni u izbačaju, Kazahstanac Artjom Antropov, koji je u toj disciplini podigao 222 kilograma, bio je na kraju tek šestoplasirani sa 385 kg u biatlonu, zbog tek petnaestog mesta u trzaju – 163 kg.

Zanimljivo je i to da novi šampion sveta, rođeni Marokanac, Fares Ibrahim Elbah, nije ni izašao na poslednja dva pokušaja u izbačaju, pošto je sa 217 kg obezbedio titulu. Tek, treba znati da je u pitanju olimpijski šampion iz Tokija, ali u kategoriji do 96 kg, čemu svedoči i činjenica da je u Bogoti u finalu bio ubedljivo najlakši, sa 96,70 kilograma telesne težine.

Komentari

Vaš komentar