Viška regata: Riječani za nijansu brži od Novljana

Podeli:
Viška regata

Tradicionalna 73. po redu Viška regata krstaša, koju je sjajno organizovao Jedriličarski klub Labud iz Splita, odlučena je u foto finišu.

Tek sedam stotinki, ni za dužinu broda, brži je bio krstaš „Black Mystery“ skipera Saše Kekovića iz crnogorskog kluba „Jugole Grakalića“ iz Herceg Novog i prvi projedrio ciljnu liniju druge etape podno splitskog Sustipana. Međutim, s obzirom da su momci iz Crne Gore posle prve regate bili treći, prvo mesto je osvojila posada broda „Molo Longo Tutta Trieste“ iz Rijeka, skipera Rajka Kujundžića. Drugi put za redom.

Nakon starta u 9 sati ispred viške luke i otočića Host, flota od 155 brodova sa posadama iz 12 zemalja, po jugo vetru koji je dostizao brzinu do 10 čvorova, zaputila se prema Splitu udaljenom 28 nautičkih milja, da bi pred ciljem nastala prava drama. Nakon tri sata i 40 minuta jedrenja dva broda su ušla u ciljnu ravninu s razlikom od tek deset metara. Ni dužina broda nije razdvajala Novljane, kojima su za krmom bili Riječani na palubi krstaša „Molo Longo Tutta Trieste“ kormilara Rajka Kujundžića.

Iako je „Black Mystery“ prvi ušao u cilj ove druge etape, pobeda i epitet ukupnog pobjednika 73. Viške regate krstaša pripala je Riječanima i brodu „Molo Longo Tutta Trieste“ koji su obranili titulu osvojenu prošle godine, jer su ukupno imali bolji rezultat u odnosu na Novljane posle dve regate.

Viška regata

Oduševljeni smo regatom i pravo je zadovoljstvo je pobediti na jednom od najcenjenijih takmičenja u svetu jedrenja kada su krstaši u pitanju. Organizacija takmičenja je bila fenomenalna i jedva čekam zajedno sa mojoj posadom da se ponovo vratimo i ponovo pokušamo da osvojimo titulu”, rekao je Rajko Kujundžić, skiper pobedničke posade.

Drugo mesto kao što smo napisali pripalo je posadi iz Crne Gore sa skiperom Sašom Kekovićem, dok je treće mesto pripalo Splićanima, sa brodom “Full Pelt” i skiperom Antom Antunovićem.

Ostvarili smo veliki uspeh. U prvoj regati od Splita do Visa osvojili smo treće mesto. Usledila je druga etapa od Visa do Splita u kojoj smo uspeli da taktički nadmudrimo veće i brže brodove i završimo tu etapu kao prvi. U generalnom plasmanu smo se pozicionirali na drugom mestu, iza broda iz Rijeke “Tutta Trieste”, ali smo prvi među brodovima koji su metrima i kvadraturom jedara jednaki kao i mi. Kompletna ekipa je prezadovoljna ostvarenim”, rekao je Milivoj Dukić momak koji je bio član posade i dva puta je učestvovao na Olimpijskim igrama u klasi Laser standard.

Pored skipera Saše Kekića i Milivoja Dukića posadu su činili Nikola Samardžić, Todor Tušup, Ipan Pušić, Ilija Kovačević, Darko Budeč, Zoran Jovanović, Đorđe Kukoljac, Miodrag Konjević i Miloš Vidaković.