Arunovićeva i Mikec najbolji strelci za 2017. godinu

Podeli:
Streljački savez Srbije

Zorana Arunović i Damir Mikec izabrani su za najbolje strelce Srbije u 2017, dok je najuspešniji trener prošle godine Dragan Donević.

Odluke o izboru najuspešnijih doneo je Upravni odbor Streljačkog saveza Srbije, na osnovu predloga Stručne komisije. 

Po pravilniku, najuspešniji takmičar i takmičarka se određuju na osnovu jednog najvišeg plasmana na međunarodnim takmičenjima po sledećem redu: Olimpijske igre, Prvenstvo sveta, Evropsko prvenstvo, Finale Svetskog kupa, Svetski kup.

Najznačajnija takmičenja minule godine bila su dva evropska prvenstva – vazdušnim oružjem u Mariboru i malokalibarskim oružjem u Bakuu.

Arunovićeva, koja je tokom poslednjeg prelaznog roka prešla iz Crvene zvezde u Olimpik 011, je na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem osvojila zlatnu medalju pištoljem. Pritom je postigla svetski rekord finala – 246,9 krugova, rezultat koji verovatno još dugo neće biti nadmašen. Primera radi, Zoranino ostvarenje iz Maribora je za više od pet krugova bolje od svetskog rekorda u muškoj konkurenciji koji drži Japanac Tamajuki Macuda (241,8).

Damir Mikec (Policajac), takođe strelac pištoljem, je bio drugi je na EP vazdušnim oružjem u Mariboru, a srebrom se okitio i na EP malokalibarskim oružjem u Bakuu.

Arunovićeva i Mikec su prošle godine zajedno stigli do titule šampiona Starog kontinenta. U Mariboru su odbranili zlatnu medalju u miksu vazdušnim pištoljem.

Oboje su imali uspeha i na finalu Svetskog kupa u Nju Delhiju. Mikec je osvojio zlato i veliki Kristalni globus za trijumf malokalibarskim pištoljem, a Arunovićeva je „pogodila“ bronzu MK pištoljem. Najbolji strelci prošle godine su na evropskim šampionatima osvajali odličja i u ekipnoj konkurenciji. Muški tim Srbije (u kome su uz Mikeca gađali Dimitrije Grgić i Duško Petrov) je malokalibarskim pištoljem „ubio“ evropsko zlato, a vazdušnim bronzu. Ženska ekipa (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović) se okitila šampionskom krunom na EP vazdušnim oružjem.

Streljački savez Srbije

Dragan Donević (Partizan), od prošle nedelje šef stručnog štaba reprezentacije, je zvanje najuspešnijeg trenera poneo pre svega zbog rezultata postignutih kao učitelj Andree Arsović, koja se ove godine kao i 2016. okitila Kristalnim globusom za trijumf vazdušnom puškom na finalu Svetskog kupa. Arsovićeva je u paru sa Milutinom Stefanovićem osvojila evropsko zlato i srebro na finalu Svetskog kupa u miksu vazdušnom puškom.

Priznanje za najbolji klub otišao je kragujevačkom „Čika Mati“, čiji strelci su na ovogodišnjim prvenstvima države i finalnim turnirima Kupa Srbije osvojili mnogo pojedinačnih i ekipnih medalja, a imali su i uspeha i na međunarodnoj sceni. „Čika Mata“ je, kao i Mikec i Donević, odbranio trofej za najuspešnijeg osvojen 2016.