Iljin bez dva zlata i sa dve godine suspenzije

Vesti pojedinačni sportovi 23. jan. 201821:07 > 21:49
Podeli:
Michael Regan, Getty Images

Posle oduzimanja dva zlatna odličja sa Olimpijskih igara u 2008. i 2012. od Međunarodnog olimpijskog komiteta, četvorostruki svetski šampion u dizanju tegova iz Kazahstana Ilja Iljin suspendovan je od Međunarodne federacije dizača tegova (IWF) na dve godine zbog dopinga.

Kako je IWF objavila da su nakon provere uzoraka sa Olimpijskih igara u Pekingu i Londonu rezultati bili pozitivni, komisija koja je sprovodila postupak kontrolisanja primenila je maksimalne moguće kazne u skladu sa Svetskim antidoping zakonom. Uprkos činjenici da je Iljin dva puta bio pozitivan, što bi trebalo da dovede do doživotne diskvalifikacije, Federacija je posmatrala ta dva prekršaja kao jedan.

Posle Igara u Pekingu Iljin nije obavešten o kršenju antidoping pravila, pa se pozitivan rezultat testa iz Londona po zakonu Svetske antidoping organizacije ne smatra kao ponovljeni prekršaj.

Kao početak suspenzije računa se dan kad su se rezultati testiranja pokazali kao pozitivni, a to je za Iljina 10. jun 2016, pa mu kazna ističe u junu ove godine. Ipak, Kazahstanac neće učestvovati na narednim takmičenjima zbog suspenzije svoje nacionalne federacije.