Arsovićeva i Arunovićeva u vrhu evropskih rang lista

Podeli:
Streljački savez Srbije

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u Đeru donelo je, prema očekivanju, velike promene na kontinentalnim rang listama za mart. Medalje i dobri rezultati su mnoge strelce izbacili u vrh.

Od srpskih reprezentativaca najznačajniji napredak ostvarila je Zorana Arunović, kojoj je srebro u Đeru donelo skok sa sedmog na drugo mesto rang liste Evropske streljačke konfederacije vazdušnim pištoljem. Bobana Veličković je u istoj disciplini u Đeru bila treća, pa je napravila tri koraka napred ka vrhu, sa osmog na peto mesto.

U samom vrhu je i Andrea Arsović, koja je u Đeru oborila svetski rekord kvalifikacija vazdušnom puškom, ali je u finalu ostala bez medalje, pa je sa čelne pala na drugu poziciju liste, iza nove šampionke Starog kontinenta Stine Nilsen (Danska), desetoplasirane u februaru.

Zorana Arunović je na dve liste među deset najboljih, jer MK pištoljem je peta. Damir Mikec drži šesto, a Dimitrije Grgić deveto mesto vazdušnim pištoljem. Milutin Stefanović je šesti vazdušnom puškom.

Juniorska bronzana medalja i svetski rekord kvalifikacija vazdušnom puškom je Mariji Malić donelo skok sa 128. na 42. poziciju. Juniorski reprezentativci, takođe puškom, Aleksa Mitrović i Ivana Marić, u februaru nisu rangirani, ali visoki plasmani na EP su uticali da se u martu nađu među 100 najboljih – Mitrović na 70, a Marićeva na 75. mestu.

S obzirom da se kontinentalna prvenstva ne računaju u rangiranju Svetske streljačke federacije, na njima nije bilo značajnijih promena u poslednjih mesec dana.

Andrea Arsović je najbolje plasirana srpska takmičarka na listama ISSF. Nova svetska rekorderka je sa treće došla do druge pozicije vazdušnom puškom, kojom je lane odbranila zlato i Kristalni globus na finalu Svetskog kupa. U „top deset“ su i Milutin Stefanović (peti, vazdušna puška), Dimitrije Grgić (šesti, vazdušni pištolj), Zorana Arunović (šesta MK pištolj), Damir Mikec (osmi vazdušni pištolj), Stevan Pletikosić (deveti MK puška trostav).

Srpski strelci su u Đeru imali dosta uspeha u novoj miksevima, kao i u ekipnom plasmanu, ali ova takmičenja se ne bodiju za liste. Takođe, više se ne rangiraju učinak MK pištoljem slobodnog izbora i MK puškom iz ležećeg stava, jer su izgubili status olimpijskih disciplina. Međutim, obe discipline će biti u programu Svetskog prvenstva, u Čangvonu (Južna Koreja) u septembru.