Ukrajinskom dizaču tegova oduzeto olimpijsko zlato

Ezra Shaw, Getty Images Sport

Ukrajinskom dizaču tegova Alekseju Torohtiju oduzeta je u četvrtak zlatna medalja koju je osvojio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ukrajinac je suspendovan zbog dopinga.

Sedam godina nakon što je na Olimpijskim igrama osvojio zlato u dizanju tegova u konkurenciji do 105 kilograma, Ukrajinac Aleksej Torohtij ostao je bez medalje.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u obrazloženju odluke naveo je da je Ukrajinac bio pozitivan na zabranjenu supstancu turinabol. Rezultati su dobijeni novom analizom uzorka datog tokom Igara u Londonu, a primenom savremenih metoda.

Torhotij je uz to suspendovan na dve godine, počevši od decembra 2018 kada je Međunarodna federacija dizanja tegova objavila da je on pod sumnjom na kršenje doping pravila i privremeno ga suspendovala.

Torhotij je nakon Igara u Londonu prestao da se takmiči pa se suspenzija koja mu je izrečena odnosi na njegovu funkcuju predsednika ukrajinske Federacije dizanja tegova.

MOK je još 2016. godine doneo odluku da ponovo ispita uzorke dizača tegova sa Igara 2008. i 2012. i nakon toga je više od 50 dizača tegova suspendovano zbog dopinga. Torhtij je čak peti dizač tegova sa Igara u Londonu koji je pozitivan na doping.

Zlatnu medalju tako će dobiti Iranac Navab Nasiršelal, ali tu promenu će morati da odobri MOK.