Prekinut i šahovski turnir kandidata u Jekaterinburgu

Podeli:
Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Turnir kandidata za status izazivača svetskog šahovskog prvaka Magnusa Karlsena, koji se održava u ruskom Jekaterinburgu, prekinut je u četvrtak nakon odigranih sedam od predviđenih 14 kola, objavio je Međunarodni šahovski savez (FIDE).

Ruska vlada danas je donela odluku da od 27. marta prekine vazdušni saobraćaj sa drugim državama, bez vremenskog okvira do kada će to trajati. U takvoj situaciji FIDE ne može da nastavi sa odigravanjem turnira, jer ne može da garantuje, kako igračima, tako i sudijama siguran povratak svojim kućama. Stoga sam odlučio da prekinem turnir, koji će se nastaviti kasnije, a tačni datumi odigravanja biće objavljeni čim to bude moguće, s obzirom na pandemiju koronavirusa”, objavio je predsednik FIDE, Arkadij Dvorkovič.

Ostaće važeći rezultati prvih sedam kola, pa će se turnir nastaviti odigravanjem mečeva 8. kola”, dodao je Dvorkovič.

Na turniru je učestvovalo osam vrhunskih svetskih igrača, a do trenutka prekida na vrhu su se nalazili Francuz Maksim Vašije-Lagrejv i Rus Jan Nepomnijaščij sa po 4,5 boda, bodom više od Amerikanca Fabijana Karuane, Holanđanina Aniša Girija, Kineza Hao Vanga i Rusa Aleksandra Griščuka, dok su na začelju sa po 2,5 boda bili Kinez Liren Ding i Rus Kiril Aleksejenko.

Kako je Turnir kandidata poslednjih dana bio jedini vrhunski sportski događaj koji se odvijao u svetu, mečeve je uživo putem You Tube kanala FIDE, pratilo stotine hiljada gledalaca.