Mnogo zaraženih boksera u Londonu, Turci osuli paljbu

Podeli:
Getty Images/James Chance

Turski bokserski savez (TBF) u četvrtak je objavio informaciju da su trojica njegovih boraca i jedan trener zaraženi koronavirusom, i to na kvalifikacionom turniru za odlazak na Olimpijske igre, koji je pre 10 dana prekinut u Londonu.

Na tom istom turniru zarazio se i hrvatski bokser Toni Filipi, kao i njegov trener Tomo Kadić, a stižu loše vesti informacije i iz drugih bokserskih selekcija.

Predsednik TBF Ejup Gozgec za zarazu među bokserima izravno je optužio organizatora turnira, a to je bio Međunarodni olimpijski komitet (MOK), s obzirom da je Međunarodni bokserski savez (AIBA) trenutno suspendovan.

Kriva je grupa osoba, koja se brine o boksu unutar MOK i britanski olimpijski komitet. Iako se koronavirus širio svetom poput požara, oni su se ponašali kao da se ništa ne događa. Taj se turnir trebao odgoditi i pre njegovog početka, a ne nakon trećeg dana održavanja. U dvorani nismo imali nikakvu zaštitu, nije bilo dezinfekcijskih sredstava, kao ni rukavica. Svi bokseri i treneri su bili smešteni u dva različita hotela, a imali smo zajedničku kantinu, u kojoj nije bilo nikakvih upozorenja, a ni mera opreza, kao da se epidemija ne događa”, oštar je bio Gozgec, dodavši i to da je uputio protestna pisma odgovornima.

Moja porodica je činila sve da me odgovori od puta u London, ali sam svejedno otišao uveren da će sve sigurnosne mere biti preduzete. Velika Britanija je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta, ali u ovom je slučaju potpuno podbacila”, zaključio je Gozgec, koji se devet dana nalazi u samoizolaciji, na sreću još uvek bez simptoma bolesti.

U prestonicu Engleske doputovalo je preko 350 takmičara i takmičarki iz gotovo svih evropskih zemalja. Turnir je počeo u subotu 14. marta, da bi u ponedeljak 16. marta prvo bilo odlučeno kako će se nastaviti bez gledalaca u dvorani, a onda je tokom večeri tog dana odlučeno da se takmičenje ipak prekida, iako je bilo planirano da traje do 24. marta.