Bez trka do 1. juna, prioritet Tur, Vuelta i Điro

Podeli:
Getty Images/Maja Hitij

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) jednoglasno je produžila zabranu za sve drumske trke i druge događaje do 1. juna zbog pandemije koronavirusa.

UCI je po drugi put u dve nedelje okupio predstavnike „porodice” profesionalnih drumskih biciklista – AIOCC (organizatori događaja), AIGCP (ekipe) i CPA (vozači) – kako bi razgovarali o uticaju pandemije na drumski biciklizam.

S obzirom na ozbiljnost zdravstvene situacije u celom svetu, UCI i njegovi članovi jednoglasno su odlučili da produže obustavu biciklističkih takmičenja do 1. juna. UCI je, takođe, odlučio da će se ovo proširenje primenjivati ​​na sve biciklističke discipline i sve kategorije biciklista.

Naša glavna misija je da pokušamo da uskladimo kalendar trka u drugoj polovini sezone. Moramo da uzmemo u obzir različite scenarije zbog pandemije koronavirusa”, poručili su iz UCI-ja.

Prema italijanskom sportskom dnevniku „Gazeta delo Sport”, UCI treba da produži sezonu 2020. čak do novembra, kako bi se moglo održati što je moguće više trka iz kalendara.

Povezano

Još pre konferencijskog poziva potpredsednik UCI, Renato Di Roko, otkrio je da su novi mogući datumi početka biciklističke sezone – 1. jul, 15. jul i 1. avgust.

Cilj je da se održe tri glavne trke, Tur de Frans, Điro d’Italija i Vuelta, kao i najveći jednodnevni klasici, poput trke Pariz – Rube.

Očekuje se da se Vuelta održi krajem avgusta, dok bi se Điro mogao pomeriti za oktobar, dok je Tur na rasporedu od 27. juna do 19. jula.

Na zahtev biciklističkih ekipa, biće oformljena radna grupa, koja će ispitati mogućnost „žrtvovanja” plata vozača tokom pandemije. Zasad su privremene redukcije već najavile ekipe Loto-Sudal i Astana, a slediće ih i drugi vrhunski timovi, jer je biciklizam jedan od sportova, koji umnogome zavisi od sponzorstava.

Do danas je UCI dobio više od 450 zahteva za odlaganjima ili otkazivanjima trka, od čega su većina drumski biciklistički događaji.