Tamaš Ajan podneo ostavku na mesto predsednika IWF-a

Podeli:
IWF

Predsednik Međunarodne dizačke federacije (IWF) Mađar Tamas Ajan (81) podneo je ostavku nakon što je protiv njega pokrenuta istraga za korupciju, zataškavanje dopinga i manipulacijom doping uzoraka.

Ajan je u dokumentarnom filmu „Lord of Lifters”, koji je 5. januara emitovan na ARD-u, optužen za „finansijske nepravilnosti, korupciju, zataškavanje dopinga, manipulacijama dopinških uzoraka, nepotizam…”

Mađar, koji je u IWF-u od 1976. godine, prvo 24 godine kao generalni sekretar, a poslednjih 20 godina i kao predsednik, više puta je odbacivao sve optužbe.

Nezavisnu istragu o optužbama vodiće kanadski profesor prava Ričard Meklaren, koji je razotkrio rašireno dopingovanje ruskih sportista, koje je njihova država zataškavala.

Dizanje tegova već godinama ima problema s dopingom, a 2017. je Međunarodni Olimpijski komitet zapretio izbacivanjem tog sporta iz programa Olimpijskih igara.

Naknadnim testiranjem uzoraka sportista sa OI u Pekingu 2008. i Londonu 2012, do sada je otkriveno 60 dopingovanih dizača tegova, daleko najviše od svih olimpijskih sportova.

Ulogu VD predsednika IWF do novih izbora, biće Amerikanka Ursula Papandrea.