Karlsen u drami pobedio Lirena, sa Nakamurom za trofej

Podeli:
Carl Court, Getty Images News

Svetski šampion Magnus Karlsen uspeo je da se plasira u fuinale onlajn turnira u svojoj organizaciji, pošto je u neizvesnom duelu bio bolji od svetskog broja tri – Kineza Dinga Lirena.

Onlajn turnir u Karlsenovoj organizaciji, koji se može uživo pratiti na sajtu chess24.com, organizovan je pošto su svi turniri kandidata otkazani zbog pandemije kovida 19.

Povezano

Norvežanin je slavio rezultatom 2,5:1,5 protiv Lirena u velikoj drami.

Drugi polufinalni par činili su Amerikanci Hikaru Nakamura i Fabiano Karuana, a slavio je Nakamura sa 4:2, pa će u finalu „Magnus invajta“ u nedelju igrati Karlsen i Nakamura.

Turnir je počeo 18. aprila, a nagradni fond je 250 hiljada evra. Na njemu učestvuju najveće svetske zvezde, a organizovan je niz načina praćenja igrača pomoću kamera, koje garantuju da šahisti ne koriste nedozvoljena sredstva.

Iza ovog turnira krije se i druga velika bitka – dva dana pre nego što se okonča Karlsenov turnir, organizovaće se Kup nacija na chess.com, kao i još jedan veliki turnir na lichess.org. Neki igrači koji će nastupiti na takmičenjima na ta dva sajta odbili su učešće na Karlsenovom turniru, tako da ostaje da se vidi da li će doći do rascepa.

Karlsen već neko vreme govori da Svetskom šampionatu treba novi format, a i dalje nije potvrdio da će se naći na prvenstvu u organizaciji FIDE u Dubaiju 2021. godine, gde bi trebalo da brani krunu.