Čovek koji je prevazišao sport: Šesta titula za Ronija

Podeli:
George Wood/Getty Images

Engleski igrač snukera Roni O’Saliven postao je prvak sveta šesti put u karijeri, pošto je u finalnom meču Svetskog prvenstva u Šefildu bio bolji od Kajrena Vilsona rezultatom 18:8.

Već se posle popodnevne sesije znalo da će Roni biti novi prvak, pošto mu je bio potreban još samo jedan frejm da osigura novu svetsku titulu.

O’Saliven je u manje od sedam minuta dugoj sesiji navijačima pružio spektakl u jedinom frejmu koji su mogli da gledaju uveče u legendarnom “Krusiblu”. Umalo je počistio sto i sa 96 poena proslavio veliku pobedu.

Serija od osam frejmova u nizu (od 10:8 do pobede) bila je najduža za O’Salivena na čitavom turniru u Šefildu, u kojem je O’Saliven doživeo mnoge uspone i padove, a kulminacija bilo je polufinale sa Markom Selbijem, u kojem je slavio u odlučujućem, 33. frejmu.

Ipak, protiv Vilsona u finalu O’Saliven nije imao većih problema – posle druge sesije u kojoj je skoro prokockao solidnu prednost, 44-godišnjak iz Vordslija prosto je “pregazio” 28-godišnjeg Vilsona, pa je poslednja sesija bila praktično formalnost.

O’Saliven je na taj način izbio na drugo mesto večne liste po broju osvojenih Svetskih prvenstava i izjednačio se sa Rajem Rirdonom i Stivom Dejvisom. Više titula od njih osvojio je samo legendarni Stiven Hendri, koji je na turniru u Krusiblu trijumfovao sedam puta. O’Saliven je prethodno prvak bio 2001, 2004, 2008, 2012. i 2013. godine.

On je sada prestigao Stivena Hendrija po broju osvojenih rangirnih titula – sada ih ima čak 37, uz 20 snuker Gren slemova.

Ovim trijumfom O’Saliven se probio na drugo mesto svetske rang-liste iza Džada Trampa, dok je Nil Robertson sada na trećoj poziciji, a Vilson je napredovao do šestog mesta.