Talični Karlsen pobednik Turnira legendi

Podeli:
Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Svetski prvak Magnus Karlsen pobednik je završnog turnira šahovskih legendi, pošto je u finalu savladao Amerikanca Hikarua Nakamuru sa 4:3.

U odlučujućem sedmom setu finalnog dvoboja Karlsen je dobio prvu partiju, nakon sjajne pozicione igre, ali je Amerikanac uspeo da uzvrati u trećoj, posle lepo vođenog napada.

Nakon remija u četvrtoj partiji i rezultata 2:2, najpre se doigravalo brzopoteznim tempom. Nakamura je izvrsnom igrom u završnici sa raznobojnim lovcima izborio veliku pobedu i našao se pred konačnim trijumfom.

Međutim, Karlsen je uspeo da dobije drugu brzopoteznu partiju i tako izbori pravo na dodatni meč sa vremenskim hendikepom (pet prema četiri minuta).

Tu je Nakamura imao „peh”, jer je u izvlačenju dobio bele figure, pa je Karlsenu bio dovoljan i remi za konačnu pobedu. Iako je Nakamura uspeo da osvoji damu za topa i lovca, Karlsen je izgradio neprobojnu poziciju i remijem osigurao ukupnu pobedu.

Paradoks je da je meč završen nerešenim rezultatom 3,5:3,5, a da je svetskom prvaku pripala pobeda i prva nagrada od 140 hiljada dolara, jer je u poslednjoj partiji vodio crne figure.