Približavaju se OI: Jednakost polova i virus jednako važni

Ostali sportovi 24. feb. 202119:222 komentara
Podeli:
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Sve je bliže odigravanje Olimpijskih igara u Tokiju, a oči javnosti uprte su na način na koji će se japanske vlasti izboriti sa potencijalnim širenjem koronavirusa tokom najveće svetske sportske manifestacije. Međutim, iz rukovodstva Igara objavljuju da postoji još jedan problem kojem se pridaje velika pažnja pri organizaciji takmičenja.

Predsednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara je Seiko Hašimoto, koja je na toj poziciji samo pet meseci pred otvaranje nasledila 83-godišnjeg Jošira Morija, nekadašnjeg premijera, koji je podneo ostavku zbog seksističkih komentara koje je izneo.

Ostalo je još malo vremena do Igara, ali radimo vredno kako bi ljudi mogli da vide taj događaj i kažu da je on prava prekretnica za Japan. Mi smo organizovali tim za promociju jednakosti polova i naš cilj je da povećamo broj žena na Igrama – da one čine oko 40 odsto“, izjavila je Seiko Hašimoto.

Imamo velikih problema sa volonterima – oko hiljadu ih je odustalo u prethodnom mesecu, uključujući i četvoro nosilaca baklje“, rekla je predsednica Organizacionog odbora.

Olimpijske igre u japanskoj prestonici počinju 23. jula i trajaće do osmog avgusta, a na njima se očekuje prisustvo više od 11 hiljada sportista iz 206 zemalja, koji će se takmičiti u 33 zasebna sporta (50 disciplina).

Komentari

Vaš komentar