Francuzima trofej Kupa šest nacija posle 12 godina

Ragbi 20. mar 202217:25
Podeli:
Ragbi reprezentacija Francuske
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Konačno su Francuzi došli do titule u Kupu šest nacija. Posle 11 godina dominacije, takozvanih "home nations" Trikolori su uspeli da dođu do najvrednijeg reprezentativnog trofeja severne hemisfere pobedom u poslednjem kolu u Parizu protiv Engleske 25:13.

Irci su nametnuli pritisak Francuzima, pošto su oni uradili što je bilo do njih. Pobedili su Škotsku 26:5 i za kratko preuzeli prvo mesto. Da je Francuska kojim slučajem izgubila od Engleske, titula bi završila na smaragdnom ostrvu.

Ali taj scenario nije mogao da se desi. Francuska je još jednom pokazala da je ove godine najbolja ekipa i praktično već u prvom poluvremenu rešila pitanje pobednika pošto je vodila 18:6. U drugom delu oba tima postigla su po esej. Prvo Stjuard za goste, a zatim Dipon za novog šampiona. Za potvrdu pobede i titule.

Francuska ne samo da je uzela glavni trofej, već je osvojila i Grend slem za svih pet pobeda. Dojučerašnji šampion Vels na neslavan način je završio takmičenje. Poražen je na svom Milenijumu od najlošijeg tima Italije 22:21.