RLWC: Šampion rešio derbi bez po muke

Vesti ragbi 27. okt. 201716:00 > 16:30
Podeli:
Scott Barbour/Getty Images

Na otvaranju 15. Svetskog kupa u ragbiju 13 aktuelni šampion i jedan od domaćina Australija savladala je Englesku u velikom derbiju 18:4.

Iako po rezultatu deluje da su Kenguri lako došli do pobede utakmica u Melburnu nije krenula kako su se nadali. Englezi su izveli odličan prvi napad, koji je Džermejn Mekgliveri krunisao esejem u uglu terena. Zbog toga je Geret Vidop imao najtežu moguću poziciju za pretvaranje, koje nije realizovao i ispostavilo se da je to možda bio i ključni promašaj.

Očekivao se odgovor 10-strukog šampiona sveta, međutim na njega se čekalo punih 20 minuta. Tada je Met Žilet sjajno prodro kroz odbranu Engleza i poravnao esejem na 4:4, a Kameron Smit je pogodio pretvaranje i doveo Australiju u vođstvo 6:4. Već u sledećem napadu, posle samo šest minuta Australija je povisila na 10:4 esejem Bilija Slejtera.

Tim rezultatom se i otišlo na poluvreme, a u drugih 40 minuta primetna je bila pojačana agresivnost u odbrani kod oba sastava. Međutim, gosti su dolazili do sve manje prilika da ugroze rivala i nekako su Kenguri bili bliži tome da postignu novi esej i prelome meč. U 75. minutu Kamerom Smit je odlučio da šutira na gol i sa nova dva poena odveo Australiju na bezbednih osam poena razlike. Za ovakav meč prednost veća od punog eseja gotovo je odlučujuća, a konačnih 18:4 postavili su esejem Džoš Dagen i pretvaranjem Kameron Smit.

Ovim trijumfom Australijanci su sačuvali oreol nepobedivosti protiv jednog od najvećih rivala na svetskim kupovima, pošto su poslednji poraz pretrpeli 1995. a od tada su nanizali pet trijumfa.