Enskomb od tragičara do junaka, Kardifu Čelindž kup!

Vesti ragbi 11. maj. 201822:58 > 23:19
Podeli:
David Rogers/Getty Images

U jednom od najuzbudljivijih finala Čelindž kupa ikada Kardif je pobedio Gloster 31:30 pogotkom Gereta Enskomba u poslednjim trenucima meča.

Pre odlučujućeg pogotka Enskomb je dva minuta ranije imao šut za izjednačenje, pošto je Blejn Skali postigao esej i smanjio Glosterovu prednost 30:28. Enskomb je promašio pretvaranje, ali je priliku za popravni dobio u 79. minutu i nju je iskoristio, čime je doneo trofej Velšanima, drugi u ovom takmičenju prvi od 2010.

Prvo poluvreme nije nagovestilo ovakav ludi finiš. Gloster je sa po dva eseja (Henri Trinder i Mark Etkinson, uz pretvaranja Bilija Tveltrisa), i dve kazne (obe Tveltris) došao do lepe prednosti od 20:6. Međutim, Kardif je odigrao furioznih prvih 15 minuta drugog dela i esejima Tomosa Vilijamsa i Gerina Smita, uz precizne šuteve Džeroda Evansa Velšani su preokrenuli i poveli 23:20. Seriju su prekinuli Džejms Herison i Bili Tveltris samo tri minuta kasnije i esejem i pretvaranjem vratili prednost 27:23. Bili Tveltris je u 62. minutu pogodio kaznu za 30:23 i tu prednost je engleski tim dobro držao do pet minuta pre kraja. Pre nego što je Blejn Skali postigao esej Luis Ladlo je dobio žuti karton i do kraja utakmice dvostruki pobednik ovog takmičenja igrao je sa igračem manje, što je veoma doprinelo da na kraju ipak ispuste trofej.

Gloster je propustio priliku da se po trofejima izjednači sa Harlekinsima na prvom mestu večne liste ovog takmičenja, ali za to će sledeće sezone priliku imati Kardif, pošto je sada došao do druge titule.