Englezi će biti kažnjeni zbog "odgovora" na haku

Vesti ragbi 30. okt 20192:11 > 2:19
Podeli:
Stu Forster, Getty Images Sport

Ljubitelji ragbija već su navikli da pre svakog meča u kome igra Novi Zeland vide i čuveni haka ples. Protivnički timovi uglavnom mirno gledaju kako im Novozelanđani "prete", ali Englezi su imali odgovor. I sada su kažnjeni.

Pred polufinalni duel Novog Zelanda i Engleske na Svetskom kupu u Japanu, Novozelanđani su izveli haku, a njihovi rivali nisu samo nemo posmatrali kako im se „preti“.

Svet su obišle fotografije „odgovora“ Engleza na haku, a sada i vest da su zbog toga kažnjeni.

Naravno, nisu Englezi kažnjeni zbog odgovora na haku već zbog kršenja pravila koje kaže da timovi moraju da ostanu na svojoj polovini terena dok meč ne počne.

Sudija Najdžel Ovens i njegov tim morali su da vraćaju nekolicinu engleskih igrača na njihovu stranu terena pre početka meča, a u toku trajanja „izazova“, a to je bio i povod za kaznu.

Povezano

Kapiten Engleske Oven Farel rekao je nakon meča da su on i saigrači planirali da svojom reakcijom tokom haka plesa pokažu rivalima da ih se ne plaše i da će se i oni pitati u ovom duelu. I pitali su se na kraju, jer su slavili 19:7 i tako zakazali finale sa Južnom Afrikom. Kapiten Novog Zelanda Kiran Rid rekao je posle utakmice da reakcija Engleza na haku nije imala nikakvog uticaja na tok meča.

Englezi su, umesto tradicionalnog stajanja u liniji, oblikovali slovo „V“ i tako pokušali da pokažu da „neće mirno stajati dok ih neko napada“.

Svetska ragbi federacija kao razlog kažnjavanja navela je kršenje pravila „koja se odnose na kulturalne izazove“. Kazna će biti simbolična i novčana, verovatno ne veća od 2.500 funti, a novac će biti uplaćen u humanitarne svrhe.

Francuska je 2011. nakon finala sa Novim Zelandom kažnjena upravo ovakvom kaznom i iz istog razloga jer su dok je trajala haka telima formirali oblik strele uperene ka Novozelanđanima.

Video sa početka meča Novog Zelanda i Engleske u kome je prikazan haka ples i odgovor na njega, za samo nekoliko dana pogledalo je više od četiri miliona ljudi.

Meč za treće mesto između Novog Zelanda i Velsa na programu je u petak od 10 čaosva (Sport Klub 1), a finale Svetskog kupa na programu je u subotu u 10 časova uz prenos na Sport Klubu 1.