Južnoafrikanci treći put na krovu sveta!

Vesti ragbi 2. nov 201911:58 > 12:00
Podeli:
David Rogers/Getty Images

Ragbi reprezentacija Južne Afrike osvojila je titulu na Svetskom prvenstvu u Japanu pobedom nad Engleskom rezultatom 32:12.

Za Južnoafrikance je to treća svetska kruna, a prethodne su osvojili 1995. i 2007. godine. Trijumfom u Jokohami, pred 72.000 navijača, novi planetarni šampioni su onemogućili Engleze da se vrate na tron prvi put od 2003. godine.

Junak trijumfa selekcije Južne Afrike bio je Andre Polard, koji je postigao 22 poena od ukupno 32 svog tima. Krila Makazole Mapimpi i Česlin Kolb su zatim svojim esejima u drugom poluvremenu samo dokrajčili Engleze.

Na poluvremenu su Južnoafrikanci vodili 12:6, pošto su njihovi rivali napravili nekarakteristično veliki broj grešaka. Iako je u nastavku kapiten ‚Lavova‘ Oven Farel imao četiri penala, nijednog trenutka nisu ni imali šanse da priprete šampionima.

Za najboljeg igrača utakmice proglašen je čep ‚Springboksa‘ Dvejn Fermulen, a pehar ispred novih šampiona poneo je Sija Kolisi, koji je tako postao prvi tamnoputi igrač kojem je pripala ta čast, ne samo u Južnoj Africi, već u svetu.