"Predstavljam svaku osobu koja se bori za naša prava"

Vesti ragbi 10. dec 201914:20 > 14:25
David Rogers/Getty Images

Ragbista Južne Afrike Sija Kolisi rekao je da još uvek ne može da sabere utiske nakon osvajanja Svetskog kupa u Japanu, koje je završeno 2. novembra.

Kolisi je, nakon pobede nad Engleskom u finalu, podigao pehar ispred šampiona i tako postao prvi tamnoputi igrač kome je pripala ta čast, ne samo u Južnoj Africi, već u svetu.

„U gradovima i predgrađima sada vidite ljude i decu kako trče za ragbi loptom i igraju se, viđate mlade tamne puti. Često mi kažu: ‘Želim da jednog dana budem kao ti’. To je upravo ono zbog čega igramo„, rekao je ragbista Springboksa i dodao:

„Postigli smo veliki uspeh i moramo to da održavamo. Osvajanje Svetskog kupa nije samo lični uspeh svakog od nas, već uspeh za celu našu zajednicu, tako smo pomogli ljudima koji žive život sličan našem“.

Kolisi se osvrnuo i na svoj potez nakon pobede u velikom finalu. On je posle trijumfa uzeo mikrofon na stadionu u Jokohami i svim Južnoafrikancima poslao važnu poruku.

„Moja motivacija svakog dana od trenutka kada sam obukao dres Južne Afrike je to što predstavljam svaku osobu koja se borila za naša prava. Ipak, ne želim samo da ih predstavljam već i da uradim nešto za njih, da se borim za bolju budućnost svih nas“, rekao je Kolisi i dodao:

„Pokušavamo da izgradimo preko 100 sportskih terena, da uvedemo kompjutere u školama, kako bi deca imala bolje uslove dok uče. Radim uglavnom sa školama jer verujem da deci treba pružiti priliku da se razvijaju kako oni žele“.

Kolisijev motiv da pomogne drugima proističe iz njegove životne priče – odrastao je u gradiću Zvide u Port Elizabetu, gde ga je, nakon što mu je majka preminula, odgajala njegova baka Nolulamile. Suočeni sa svakodnevnim egzistencijalnim problemima, porodica je sakupila novac za Kolisijevo školovanje.

Upisom u prestižnu srednju školu, počela je njegova karijera ragbiste.

„Sada želim da sva deca iz tog grada, kojima sam ja idol, veruju da i oni to mogu. Mislim da ništa od ovoga ne bih uspeo da nisam prošao kroz te životne borbe, ali to ne znači da sva deca treba to da prođu kako bi stigli do uspeha. Oni treba da imaju bolju i lakšu budućnost“, zaključio je ragbista Srpingboksa.