Izvinjenje zbog Hitlera i serijskog ubice na tribinama

Podeli:
Getty images/Ryan Pierse

Tribine na stadionima nakon „restarta” sporta obično su prazne, pa se klubovi trude da ih na kreativan način popune, a jedno od najpopularnijih je postavljanje kartonskih slika gledalaca na sedištima.

Ta taktika pogodila je organizatore ragbi utakmice u Australiji, gde je jedan od „gledalaca” bio Harold Šipmen, zloglasni britanski serijski ubica, osuđen 2000. godine za ubistvo 15 pacijenata smrtonosnom injekcijom.

Australijska ragbi liga (NRL) je započela inicijativu „The Fan in the Stand”, tako što navijači mogu da prikače svoju fotografiju za 22 dolara, i kažu na kojoj utakmici žele da se pojave.

Neko je zloupotrebio sistem i ubacio fotografiju Šipmena, što je viđeno na tribini u Kembelbaunu, na utakmici odigranoj u nedelju između Pantera i Vitezova. NRL je saopštio da će od sada biti oprezniji, iako Šipmen nije nigde preterano poznat, osim u Velikoj Britaniji.

Možda ovaj incident ne bi bio toliko „izvikan” da na sve nije, na čudan način, reagovao Metju Džons, bivši igrač ragbija, a sada komentator i TV voditelj. Naime, on je u svojoj emisiji, onako u šali, montirao fotografiju Adolfa Hitlera na tribine, što je izazvalo salvu kritika australijske jevrejske zajednice.

Džons i televizijska stanica su se ubrzo izvinuli.