Novozelanđani ukinuli sve mere, 43.000 ljudi na ragbiju

Vesti ragbi 15. jun. 202011:26 > 11:36
Podeli:
Getty Images/Phil Walter

Dok se sportska takmičenja u Evropi polako bude, na drugom kraju sveta, na Novom Zelandu, sportske utakmice najvišeg ranga već se igraju pred publikom na tribinama.

Tako je utakmica novozelandske ragbi lige između Ouklend Bluza i Velington Harikensa odigrana pred 43.000 gledalaca na najvećem stadionu u zemlji „Eden Parku”. Bila je to najgledanija utakmica u poslednjih 15 godina.

Novi Zeland je jedna od retkih zemalja koja je proglasila prekid epidemije potpunim ukidanjem mera protiv KOVID-19.

Ragbi je jedan od najpopularnijih sportova u ovoj pacifičkoj ostrvskoj zemlji i ljubitelji sporta jedva su dočekali povratak na tribine.

Stadion „Eden Park” bio je rasprodan, što je u ovom trenutku naučna fantastika za ljubitelje sporta u Evropi. Na kraju, domaći sastav je pobedio velike rivale sa 30:20.

Ranije, u subotu u Danedinu na jugu zemlje, dvoboj između Otago Hajlandersa i Vaikato Čifsa (28:27) pratilo je 20.000 gledalaca.

Novi Zeland, koji ima oko pet miliona stanovnika, prijavio je 1154 zaraženih i 22 smrtna slučaja zbog KOVID-19.

U ovoj zemlji se, međutim, i dalje pripremaju za mogući drugi talas epidemije, a mere predostrožnosti zbog putovanja u inostranstvo ostaju na snazi.

Iako još nismo završili posao, ne osporavamo da je ovo prekretnica. Ovu priču bih završila jednostavno: Hvala Novi Zelande!”, poručila je premijerka Jasinda Ardern.