SP: Radović i Bakić stigli u Granadu, san je medalja

POKCG

Crnogorski stonoteniseri, paraolimpijci Filip Radović i Luka Bakić, doputovali su u špansku Granadu i odradili prvi trening uoči nastupa na Svetskom prvenstvu, saopšteno je iz Paraolimijskog komiteta.

Granada je posle četiri godine okupila najbolje stonotenisere sveta, a na jug Španije doputovala su 333 takmičara iz 51 države sveta. Crnogorski dvojac, predvođen trenerom Nikolaeom Lupuleskupom, boriće se za prvu svetsku medalju, jedinu koja nedostaje crnogorskom paraolimpijskom pokretu.

POKCG

Radović je na kraju kvalifikacionog ciklusa nastup obezbedio kao najbolji junior sveta (igrači do 23 godine) i treći na seniorskoj rang listi. Bakić je plasman na svoje prvo Svetsko prvenstvo zaslužio kao trenutno peti igrač na listi Svetske para stoni tenis federacije.

U Granadi će, u kategoriji S10, nastupiti ukupno 16 igrača i to pet najbolje rangiranih sa pet kontinenata, najbolji stonoteniser do 23 godine, sedam najboljih sa svetske liste i tri igrača koji su dobili specijalnu pozivnicu.

POKCG

To će biti drugi nastup Radovića na prvenstvu sveta, nakon što je 2018. godine u Celju zaustavljen na korak od medalje, u četvrtfinalu. Osvajao je medalje na prvenstvima Evrope – bronzane u danskom Vejleu 2015. i Laškom 2017. i srebrnu u švedskom Helsingborgu 2019. godine. Nosilac je jedine paraolimpijske medalje za Crnu Goru, bronzane iz Tokija 2021. godine.

Foto: POKCG

Bakić, koji će debitovati na Svetskom prvenstvu, osvajač je ekipne bronzane medalje sa prvenstva Evrope iz Helsingborga 2019. godine, u timu sa Filipom Radovićem i Dejanom Bašanovićem.

Pojedinačni deo šampionata startovaće u sredu, 16. novembra, a dan kasnije će početi takmičenje u kategoriji S10. Šampionat u Granadi igraće se po novom sistemu – takmičenje po grupama zameniće nokaut faza i eliminacioni mečevi od osmine finala.

Komentari

Vaš komentar