Budimpešta 7 – Beograd 5, ali ima tu još nešto…

Vaterpolo 14. maj. 202214:41
Podeli:
PR Montenegro WP and SW federation Krsto Vulović

Odluka o dodeljivanju organizacije Evropskog prvenstva 2026. Beogradu, treći put u 20 godina, nije iznenađenje. Glavni grad sa Vaterpolo savezom Srbije su izuzetan domaćin, atmosfera na bazenu nezaboravna a kompletan događaj prevazilazi okvir klasičnog velikog takmičenja. O januarskim danima u Areni 2016. se i danas priča u svetu vaterpola.

„Bilo bi sjajno da dobijemo organizaciju. Imamo iskustvo, saradnju i podršku države. Bila bi to još jedna sjajna promocija vaterpola,“ pričao je Viktor Jelenić, predsednik VSS, uoči odlaska na sastanke u Portugaliju.

Povezane vesti

Nije tajna da je Beograd voleo januar 2024. u olimpijskoj godini ali je činjenica da Tel Aviv sređuje multifunkcionalnu dvoranu za 10.000 gledalaca, sa muška i ženska reprezentacija ove zemlje stalno napreduje i biće na listi učesnika u Splitu ove godine, prevagnila u korist ovog grada. Za Beograd to nije izgubljena bitka. Naprotiv, dobija se u vremenu da do tada konačno bude u funkciji novi bazen koji se čeka od 1979. godine. To bi bila dvostruka pobeda jer se prvenstvo 2026. igra u leto a ne zimi.

Koliko god čudno zvučalo Beograd nema otvoreni bazen na kojem može da se igra i to pored Tašmajdana, Banjice, „25 maja MGM“ i „11. aprila“. U jednom slučaju je u pitanju kapacitet tribina a u drugom dubina bazena. Istina, montažnim tribinama na ovim objektima može da se obezbedi prostor za ženski deo prvenstva ali o tome kada dođe vreme.

Dobijanjem prvenstva Beograd je stao uz rame Budimpešti po organizaciji najvećih vaterpolo događaja. Potvrda je to da su dva glavna grada susednih zemalja zaista istinski gradovi vaterpola, jer takvim podatkom ne može niko da se pohvali.

VPSCG/Krsto Vulović

Budimpešta je 2001. bila domaćin Evropskog prvenstva. Naredne godine je Beograd imao domaćinstvo Svetskog kupa a 2005. završni turnir Svetske lige. U 2006. Budimpešta je organizovala Svetski kup a Beograd Evropsko prvenstvo, prvo za Srbiju kao samostalnu državu. Pauza je trajala do 2014. kada je Budimpešta dočekala najbolje reprezentacije Evrope, dve godine kasnije je to učinio naš glavni grad. U 2017. Budimpešta je bila domaćin Svetskom prvenstvu, 2018. finalu Svetske lige a 2020. Evropskom prvenstvu. Beograd se tu ubacio 2019. kao domaćin Svetske lige. Ove godine Budmpešta će u junu dočekati planetarni šampionat.

Dakle, do danas, Budimpešta, glavni grad plivačke nacije, sedam, Beograd, glavni grad države koja osim vaterpola nema kontinuirani kvalitet u drugim vodenim sportovima, pet prvenstava. Uz to obe zemlje su bile organizatori prvenstava u mlađim kategorijama, i finala Lige šampiona.

I još jedna zanimljivost. Od prvenstava odigranih u Budimpešti Mađarska je bila najbolja samo jednom, na Evropskom prvenstvu 2020. Srbija kao SR Jugoslavija ili samostalna država je u zemlji čardaša slavila 2001, 2006 i 2014, Hrvatska je bila prva 2017, Crna Gora 2018. Kada je reč o takmičenjima u Srbiji tu dileme uglavnom nije bilo. Na Svetskom kupu 2002. pobedili su Rusi a prva mesta na svim ostalim takmičenjima su pripadali Srbiji.

PR Montenegro WP and SW federation Krsto Vulović
Komentari

Vaš komentar