Jelenić ponovo predsednik; Gak: VSS nije na pravom putu

Vaterpolo 19. apr 202216:30
Podeli:
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na današnjoj izbornoj sednici Skupštine Viktor Jelenić je reizabran za prvog čoveka Vaterpolo saveza Srbije.

Nekadašnji reprezentativac bio je jedini kandidat, a za novi četvorogodišnji mandat podržalo ga je 28 delegata. Bila su i po dva glasa uzdržana i protiv.

Povezane vesti

Jelenić se zahvalio na podršci i u nekoliko rečenica rezimirao je sve ono što je urađeno u proteklom periodu.

„Za proteklu godinu ću reći da smo olimpijski šampioni, evropski i svetski prvaci u mlađim kategorijama. Osvrnuo bih se i na protekle četiri godine koliko sam na čelu saveza. Kada sam stupao na dužnost rekao sam da nam je cilj odbrana olimpijskog zlata, uspeli smo. Zatekao sam 73.000 dinara na računu i 1,3 miliona evra duga. Uz pomoć predsednika Vučića i Vlade Srbije svi dugovi su vraćeni već nekoliko meseci po mom dolasku na mesto predsednika,“ rekao je Jelenić i nastavio:

„Uspeli smo da klubovi dobiju pomoć od države, imamo jaku ligu, tri kluba u Ligi šampiona. Mlađe kategorije su imale sve uslove za rad. Potpisali smo i najveći sponzorski ugovor u istoriji našeg vaterpola, postavili smo balon na Dorćolu za besplatno korišćenje. Nadam se da sam ispunio vaša očekivanja.“

Usvojen je izveštaj o radu, izveštaj Nadzornog odbora (prihod u 2021. bio je 3,7 miliona dinara) i završni račun, a Jelenić je potom pričao o narednim izazovima.

„Sa rezultatske strane cilj je što bolji rezultat na Igrama u Parizu. Do tada imamo po dva svetska i evropska prvenstva i verujem da ćemo stvoriti tim koji će biti kadar da napadne medalju na Olimpijskim igrama. Radimo na izgradnji olimpijskog bazena u Beogradu, čekamo ga od 1979. godine. Očekujem i bolje rezultate, veću masovnost u ženskom vaterpolu. Mlađe kategorije su uradile više od očekivanog, trudićemo se da opet imaju sve uslove za kvalitetan rad kako bi u tim reprezentacijama dobili igrače za naredni period.“

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U konkurenciji za izbor predsednik Skupštine bili su aktuelni čelnik Saša Vlaisavljević i nekadašnji trofejni reprezentativac Slavko Gak kojeg je predložilo 14 klubova. Međutim Jelenić je upoznao prisutne da Gak ima javnu funkciju, mesto gradskog sekretara za obrazovanje i da Zakon o sportu ne dozvoljava dvojnost javnih funkcija. I pored toga Gak je dobio reč.

U dužem korektnom izlaganju, uz čestitke Jeleniću na radu i rezultatima, i zahvalnosti klubovima na podršci, istakao je da treba da se menja statut, da je funkcija predsednika Skupštine marginalizovana i da nema rezona da predsednik Upravnog odbora predlaže čelnika Skupštine koji treba da ga kontroliše.

Takođe se osvrnuo i na kandidaturu Stefana Mitrovića rekavši da je šteta što dvostruki olimpijski osvajač zlatne medalje nije dobio priliku da predstavi svoj program i da smatra da savez nije na pravom putu. Podsetimo, nekadašnji reprezentativac i igrač Partizana je u petak povukao kandidaturu.

Potom se, ipak, glasalo, Vlaisavljević je dobio 23, a Gak 11 glasova. Da je Gak pobedio verovatno bi morao da se odrekne jedne javne funkcije.

Usvojen je sastav Upravnog odbora u kojem još ima mesta, kao i sastav Nadzornog odbora, saopšteno je na sajtu VSS.

Komentari

Vaš komentar