OI (Q): Hrvatska posle drame do Tokija

Podeli:
Adam Pretty/Getty Images

Vaterpolisti Hrvatske, posle dramatične završnice, tri serije peteraca, prave drame, pobedili su Rusiju sa 25:24 (11:11) pa su izborili plasman na Olimpijske igre. Rusija ima za čim da žali jer je tokom penal ruleta imala meč loptu, ali je nije iskoristila.

Golove za Hrvatsku postgli su: Josip Vrlić, Andro Bušlje, Ante Vukićević, po dva, Lovre Miloš, Luka Bukić, Maro Joković, Rino Burić i Loren Fatović po jedan. Kod Rusije, golove su postigli: Danil Merkulov i Konstanin Harkov po tri, Dimitri Holod dva, Ivan Šukov, Konstantin Kiseljev i Danil Panin po jedan.

Hrvatska koja je posle dramatičnog meča i peteraca poražena od Crne Gore u polufinalu sa 14:12, dobro je počela meč protiv Rusije, koja je u polufinalu poražena od Grčke sa 13:10, pa je u završnici prve deonice vodila sa 4:2, ali se Rusi nisu predavali, pa je Konstanih Harkov pogodio za 3:4.

Strelci su bili Maro Joković Josip Vrlić, Ante Vukićević i Andro Bušlje sa jedne, odnosno Konstantin Harkov (dva) i Danil Pronin.

Tokom druge deonice, Hrvatska se našla u velikom problemu. Igralo se po principu gol za gol, ali više snage i koncentracije je imala Rusija, koja je na poluvremenu vodila sa 7:6. Golove za Hrvatsku u drugom kvartalu, postigli su Marko Macan i Ante Vukićević, dok su prednost Rusima, doneli Dimitri Holod, Ivan Šukov i Danil Merkulov koji je pogodio za 7:6.

Hvrvatska je bila pod velikim pritiskom jer je od Rusije poražena u grupnoj fazi sa 14:13. Dimitri Holod je posle dva minuta igre u trećoj deonici promašio petarac, propustio je priliku da svoju selekciju odvede na plus dva, a kazna je bila munjevita. Strelac je već u narednom napadu bio Rino Burić.

Usledila je nova kolosalna prilika za Rusiju koja nije uspela da iskoristi situaciju sa dva igrača više. Fenomenalno je intervenisao Marko Bijač. Usledio je rat nerava, protkan greškama Hrvata u napadu, a sjajnim odbranama Marka Bijača. Veliko olakšanje za Hrvatsku stigao je u vidu gola Luke Bukića za 8:7, ali je nedugo zatim, bivši igrač Jadrana iz Herceg Novog, a sada uzdanica Juga, Danil Merkulov, pogodio za 8:8. U poslednjim sekundama ovog perioda igre, Loren Fatović je pogodio za 9:8.

Dilema je bila, koja će selekcija imati više snage i koncentracije, koja će reprezentacija uspeti da se izbori sa pritiskom i izbori plasman na Olimpijske igre.

U centru pažnje, na startu odlučujućeg kvartala bili su golmani. Marko Bijač je dva puta sjajno intervenisao, a uzvratio je istom mero sa druge strane Jevgeni Kostrov. Posle tri minuta igre bez gola, Danil Merkulov je ponovo naterao Bijača na kapitulaciju – 9:9. Do kraja je ostalo pet minuta.

Već u sledećem napadu, Andro Bušlje je sjajno asistenciju Mara Jokovića pretvorio u 10:9. Bazen je ključao na manje od tri minuta pre kraja, jer je Konstanin Harkov pogodio za 10:10.

Rečima je zaista nemoguče opisati kakav je zicer skinuo Jevgeni Kostrov, Josipu Vrliću, a zatim je sreća pogledala Hrvatsku. Maro Joković je promašio sa igračem više, lopta se odbila do Bušljea, koji je sjajno asistirao do Vrlića koji je na 60 sekundi pre kraja pogodio za 11:10. Rusija je imala napad sa igračem više, priliku da stigne do izjednačenja. Bijač je odbranio dobar udarac Merkulova, ali je lopta i dalje bila u rukama vaterpolista Rusije, koji su ponovo dobili igrača više na 30 sekundi do kraja.

Posle minute odmora, usledio je poslednji napad Rusije, lopta je stigla do Dimitrija Holoda koji je sjajnu akciju pretvorio u izjednačenje 11:11. Hrvatska je imala 16 sekundi da izbegne novi penal rulet. Hrvatska je izborila igrača više, ali je usledio prekršaj u napadu.

Rusija je bila u psihološkoj prednosti jer su Hrvati bili favoriti, a pored toga i u polufinalu su poraženi posle peteraca. Dilema je bila, ko će dobiti rat nerava, ko će overiti vizu za Tokio.

Precizni su bili Nagaev i Vukićević. Sigurni su bili Merkulov i Joković. Pogodio je Harkov, pogodio je i Fatović. Miran je bio Holod, a Luka Bukić nije, pogodio je prečku. Meč loptu za plasman na Olimpijske igre imao je Šepelev, ali je Toni Popadić, koji je zamenio Bijača, uspeo da odbrani. Josip Vrlić je vratio Hrvatsku u borbu.

Rat je nastavljen. Nagaev je pogodio za 16:15, Vukićević sa 16:16. Merkulov je bio siguran sa 17:16, a Joković za 17:17. Holod je pogodio za 18:17, Fatović sa 18:18. Harkov je bio siguran za 19:18, a Bukić za 19:19. Šepelev je promašio u prvoj seriji, ali nije u drugoj 20:19, a Vrlić je pogodio za 20:20.

Počela je treća serija. Nagaev je pogodio za 21:20, Vukićević za 21:21. Merkulo je pogodio za 22:21, a siguran je bio i Joković 22:22. Harkov je pogodio za 23:22, a zatim i Fatović za 23:23. Holod je bio miran za 24:23, a Bukić za 24:24. Šepelev je ponovo promašio kao i u prvoj seriji, a sada je meč loptu imao Vrlić. Za razliku od Šepeleva, Vrlić je iskoristio meč loptu – 25:24.

U meču za peto mesto, Holandija je pobedila Francusku sa 10:9, dok je u meču za sedmo mesto Gruzija nadigrala Kanadu sa 18:10.

Komentari

Vaš komentar