Perković za SK: Crna Gora ima svetlu budućnost

Vaterpolo 23. feb. 202114:41 > 14:42
Podeli:
Perković
Foto: VPSCG

Vaterpolisti Crne Gore uspeli su da san pretvore u javu. Projekat koji je pokrenut pre četiri godine, sa ciljem da se podmladi državni tim, formira mlada selekcija kadra da se izbori za mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju je ostvaren.

Formirana je generacija koja može da traje do Olimpijskih igara u Parizu, koja je osvajanjem zlatne medalje u Svetskoj ligi, bronzane na Evropskom prvenstvu, uz plasman na finalni turnir Svetske lige i Olimpijske igre u Japanu, pokazala da će imati šta da kaže i pokaže u Tokiju.

U međuvremenu, Crna Gora je saznala imena rivala na Olimpijskim igrama u Japanu. U prvoj fazi takmičenja igraće u grupi A zajedno sa selekcijama Srbije, Australije, Hrvatske, Španije i Kazahstana.

U grupi B su reprezentacije Sjedinjenih Država, Grčke, Japana, Italije, Mađarske i Južne Afrike. Plasman u četvrtfinale obezbediće po četiri najbolja tima iz svake grupe.

Nemoguće je rečima opisati kako se svi osećamo posle plasmana na Olimpijske igre i ostvarenja sna koji traje četiri godine. U međuvremenu, uspeli smo da se prilagodima izuzetno zahtevnom sistemu rada koji forsira sručni štab, na čelu sa Vladimirom Gojković, stariji igrači su nam pružili ogromnu podršku u periodu sazrevanja. Ulili su nam neophodnu dozu samopouzdanja, a verujem da smo na pravi način opravdali poverenje svih koji su verovali u nas. Uveren sam da ljubitelji vaterpola u Crnoj Gori imaju mnogo razloga za optimizam, jer imamo generaciju koja je kadra da se bori za pobednička postolja počevši od Olimpijskih igara u Tokiju do Olimpijskih igara u Parizu”, naglasio je Miroslav Perković za Sport Klub i nastavio:

U protekle četiri godine, na ličnom planu sam uspeo da ostvarim mnogo uspeha. Pobedio sam mononukleozu, koronavirus, stigao sam do Olimpijskih igara u Tokiju, član sam jedne od najperpektivnih selekcija na planeti. Sada se odmah okrećemo obavezama u klubovima, a iskreno jedva čekamo početak priprema za Japan. Cenimo i poštujemo sve rivale, ali pristup nećemo menjati. Za nas je svaki duel finale, a u svakom meču, bez obzira na ime rivala, želimo pobedu. Da li će to biti dovoljno da na Olimpijskim igrama u Japanu, stignemo do toliko željene medalje, teško je proceniti u ovom trenutku, jer je konkurencija zaista paklena”.

Vaterpolo stručnjaci nemaju nikakvu dilemu da Crna Gora, na planetarnom nivou, u ovom trenutku ima daleko najperspektivnije igrače na poziciji centra. U pitanju su Miroslav Perković, Vladan Spaić, Savo Ćetković i Dušan Banićević.

Pohvale prijaju. Nije kulturno da pričamo sami o sebi, ali mnogi smatraju da igrači koje ste spomenuli, ukljujući i mene, spadaju u grupu najtalentovanijih na planeti. Međutim, svima nam je jasno da smo tek počeli da se probijamo na evropskoj i svetskoj sceni. Da nas očekuje, mnogo rada, truda i odricanja, kako bi potencijal, pretočili u kvalitet, kako bi postali vrhunski igrači. Odmah moram da naglasim da Crna Gora ima plejadu ekstra talentovanih igrača i na ostalim pozicijama, pa zbog toga i smatram da Crna Gora ima zaista svetlu budućnost, da može da bude konkurentna za osvajanje medalja, na svim velikim takmičenjima, od Olimpijskih igara u Tokiju, do Olimpijskih igara u Parizu”.

Miroslav Perković je odigrao sjajan turnir u Roterdamu iako još uvek nema 20 godina. Veliko samopouzdanje je pokazao u meču protiv Hrvatske kada je u polufinalu, kada se lomilo, uspeo da se izbori za poziciju, pogodi za 10:10, odvede utakmicu u penal rulet, posle kojeg su popularne “ajkule” obezbedile mesto na Olimpijskim igrama.

U periodu koji sledi, Miroslav Perković će se u kapici Primorca boriti za titulu u Crnoj Gori, a nastojaće da sa ekipom iz Kotora bude konkurentan moćnom Solnoku u osmini finala LEN Evrokupa.

Komentari

Vaš komentar