Porobić za SK: Svetsko prvenstvo je prvi korak ka cilju

Podeli:
REUTERS/Kacper Pempel

Petar Porobić, bez ikakve dileme jedna od najboljih vaterpolo trenera planete, preuzeo je posle Olimpijskih igara, na kojima je učestvao kao selektor ženske selekcije Kine, reprezentaciju Nemačke, sa ciljem da podmladi reprezentaciju, napavi konkurentnu selekciju na evropskom i svetskom nivou.

Nemačka nije trebalo da učestvuje na Svetskom prvenstvu, ali posle prebacivanja planetarne smotre iz Fukuoke u Budimpeštu, na adresu Nemaca je stigla specijalna pozivnica, pa su usledile ubrzane i prilično kratke pripreme.

Podsećanja radi, izabranici Petra Porobića će u grupnoj fazi igrati protiv Hrvatske, Grčke i Japana, a cilj je plasman u narednu fazu takmičenja, gde postoji realna mogućnost da snage, u osmini finala, odmere Crna Gora i Nemačka.

Petar Porobić, ženska vaterpolo reprezentacija Kine
Maddie Meyer/Getty Images

“Pripreme su zaista bile izuzetno kratke. Dosta iskusnih igrača, kao što su Restović, Ćuk, Stam je odlučio da se oproste od državnog tima. Pored toga u sastavu imam mnogo mladih momaka koji ne igraju značajnu ulogu u svojim timovima. Zaista mi je jako teško da procenim mogućnosti i domete na šampionatu planete. Cilj je da vidimo gde se nalazimo u odnosnu na moćne selekcije, kakve su Hrvatska i Grčka, a da u duelu sa Japanom, pokušamo da prebrodimo grupi i stignemo do nokaut faze”, naglasio je Petar Porobić za Sport Klub pa nastavio:

“Znam da postoji mogućnost da igramo protiv Crne Gore u osmini finala i dobro sam upoznat sa planom i selekcijom Crne Gore. Radi se o izuzetno mladoj ekipi koja raste iz dana u dan. Crna Gora je odradila dobre pripreme i fizički spremna stiže u Mađarsku. U ovom momentu najveći problem je neiskustvo. Momcima ne treba stvarati pritisak, vidim da je kao cilj zacrtan plasman u četvrtfinale i mislim da je to u ovom momentu realno, jer Mađarska, Španija, Italija, Hrvatska, Grčka i Srbija imaju daleko iskusnije i u ovom momentu objektivno kvalitetnije selekcije”.

VPSCG/Krsto Vulović

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, Porobić je nastavio sa izlaganjem:

“Raduje me pristup i odnos igrača prema obavezama. Velika želja i glad za uspehom. Verujem da ćemo uspeti u cilju, verujemo da ćemo napredovati iz godine u godinu, da će pomenuti mladi momci postati lideri u svojim klubovima, jer je to osnovi preduslov za napredak reprezentacije. Očekuje nas puno posla, a potrebna nam je i podrška na putu ka onome čemu težim, a to je da Nemačka bude konkurentna na evropskom i svetskom nivou u periodu koji sledi”, zaključio je Petar Porobić.

Nemačka će na Svetskom prvenstvu igrati u grupi sa Hrvatskom, Japanom i Grčkom. Pomenuta grupa ukršta sa grupom u kojoj su Mađarska, Crna Gora, Brazil i Gruzija. Prvoplasirane ekipe će direktno u četvrtfinale, a selekcije na kotama dva i tri će igrati u osmini finala.

Komentari

Vaš komentar