SK HD: Ko će osvojiti zlato, Mađarska ili Hrvatska?

Vaterpolo 9. sep 202216:45
Podeli:
REUTERS/Gonzalo Fuentas

Malo ko je mogao da očekuje ovakav rasplet u Splitu. Za treće mesto će igrati finalisti svetskog šampionata u Budimpešti, Španija i Italija (18 časova), dok će za tron, 10. septembra sa početkom u 20 časova i 30 minuta, igrati Hrvati i Mađari. Pomenute mečeve, kao i utakmicu između Crne Gore i Gruzije (14 časova), u kojoj je na talonu plasman na Svetsko prvenstvo, mežete da pratite na Sport Klubu HD.

Hrvatska je strahovala zbog smene generacija. Nema više legendi poput Jokovića, Garsije, Obradovića, Lončara, Tucak je ostao bez u sastavu viđenih Benića i Vukičevića sa vremešnim cenrima Vrlićem i Krapićem. Ali dobio je sjajnu svežu krv u Marinić Kragiću, Buriću i budućem velikom igraču Žuveli i uz pouzdan oslonac na čelu sa Bijačem, Fatovićem, Bukićem sastavio tim koji nema kompleks.

Al Bello, Getty Images

Uz sve to Hrvatka je igrala stalno pred punim tribinama svog Spaladiuma, a taj vetar u leđa skida svaki teret sa tima koji se prvi put predstavlja i daje veliko samopouzdanje za budućnost. Hrvatska čeka titulu od 2010. godine. Tada je Ratko Rudić u Zagrebu vodio veliki tim koji je dve godine kasnije postao olimpijski šampion. Mogao bi i Split da bude srećan grad svojoj reprezentaciji.

Mađarska je posle kraha na Svetskom prvenstvu, na svom Margit Sigetu eksrepsno promenila sve. Očekivao se Daniel Varga umesto Tamaša Merca. Ali Mađari su pogodili, odrešene ruke su dali Žoltu Vargi, tvorcu evropskog Ferencvaroša. Stručnjak koji se tretirao kao tvrda glava, koji ne dozvoljava pritisak i spreman je da pogine za igrače je odmah povukao potez.

Maddie Meyer/Getty Images

Pod izgovorom „neka se odmore“, oslobodio je obaveza Deneša Vargu i Vamoša, uz povređene Haraija i Mezeja. U sastav je ubacio svoje iz Ferencvaroša i pod vođstvom Vogela, Janšika i Zalankija dobio celinu koja gazi. Igraju brzo, atraktivno, lopta se brzo prenosi, gol stalno visi u vazduhu. Srbiju su deklasirali, Špance potopili u poslednjem delu. Ukoliko izdrže pritisak sa tribina imaće realne izgleda da stignu do zlata.

Dan Mullan/Getty Images

Za bronzu će igrati Španija i Italija. Španci su sportski priznali poraz, čestitali Mađarima. Sa druge strane Italijani su bljuvali vatru na sudijski par. Zameraju najviše na odluci kojom je Hrvatska dobila peterac u finišu utakmice. Bio je to šut Harkova za eksploziju na tribinama, za ulazak u finale. Taj šut je sprečio Italiju da već ima treću medalju ovog leta.

Pomenuto suđenje je rak rana vaterpola, Grci se takođe podsećaju na nepravde koje su imali u meču sa domaćinom prvenstva. I to se pamti ali se zna da domaćin uvek ima neku podršku pa će tako Mađarima trebati svih 100 posto za pobedničko postolje.

Komentari

Vaš komentar