Varljivo leto srpskog vaterpola 2022. godine

Vaterpolo 9. sep 202213:344 komentara
Podeli:
Andrea Staccioli Deepbluemedia Insidefoto andreaxstaccioli via Guliver Image

Dugo očekivano leto 2022. godine je završeno na tužan način za srpski seniorski vaterpolo. Vladajući olimpijski pobednik je dva puta bio peti i jednom deveti. I to olimpijski pobednik treba da se arhivira u tekstovima jer od momaka koji su se okitili zlatom u Tokiju, u Splitu su na svim utakmicama bili Strahinja Rašović i kapiten Ranđelović, dok se oko Mandića stvorila prava fama, misterija koju treba da razjasni sam Savez.

Ostali deo tima nema veze sa tim zlatom, ovaj sastav je peti na svetu, deveti u Evropi. Daleko od vrha po svemu. Po igri, po angažovanju, po hrabrosti, po želji… Malo toga je bilo dobrog. Protiv Mađara Srba nije bilo u bazenu, protiv Francuza u nemoći 28 minuta, protiv Holandije je ekipa bila blizu još jedne bruke. Uspesi protiv Izraela, Slovenije i Rumunije sigurno neće biti tema rasprave. Uz dužno poštovanje, to su ekipe iz nekog petog ešalona.

VSS/Aleksandra Krupanič

Srbija u punom sastavu, sa normalnom atmosferom, sa disciplinom i koncentracijom sigurno pripada gornjem delu. I pravda je što će se ovi momci kvalitetom naći u Fukuoki na Svetskom prvenstvu ali će biti haos ako tamo odu kao na streljanje. A tako su izgledali u Splitu, bez ikakve psihološke pripreme, kao da ih je neko naterao da se pojave u gradu pod Marjanom.

Niko naravno ne može da kaže da nisu želeli najbolje. Ali, želje su jedno, trenutna realnost nešto sasvim drugo. Sa nepotrebno glasno izrečenim i stalno ponavljanim prognozama da se ide po medalju, stvoren je pritisak koji je rezultirao nemoći u svakom pogledu. Mađari su ih spustili na zemlju, od tog nokauta brada još bridi. Francuzi su osetili krv i daleko kvalitetnijg rivala ponizili taktikom, fizičkom spremom, željom za pobedom i za to su bili nagrađeni.

VSS/Aleksandra Krupanič

Posle dva šamara, u duelu sa borbenim ali skromnim Holanđanima samo jedan gol u drugom poluvremenu. Mogli bi da nabrajamo… Po ocenama sa pres mesta Radomir Drašović je bio svakako najbolji srpski igrač. Možda i jedini koji je dohvatio željeni nivo, uz 16 golova (računajući peterac sa Holandijom) je odlična brojka. Braća Rašović su dali svoj doprinos u golovima, asistencijama, blokovima, golmani su na kraju imali prosek preko 55 posto ali to su im doneli slabi napadi četiri poražene reprezentacije.

Igrač više 50 posto, igrač manje isto. Prva brojka slaba, druga još slabija. Dušan Mandić je odigrao najslabije takmičenje. Ostaje enigma šta se sa njim događalo, zbog čega ga nije bilo ni na bazenu kada su njegovi drugari igrali utakmice. Savić je to nemušto objasnio i ako smo ga dobro raumeli – Mandić nije u timu njegovom odlukom, a što nije na bazenu to je igračeva odluka.

VSS/Slobodan Sandić

Nešto tu smrdi i biće dobro da se što pre razjasni. Mandić nije trenirao do polaska u Split. Videlo se da je nervozan, indisponiran, daleko od onoga što treba da bude. Pominjao je porodične zdravstvene probleme ali i uveravao da je sve mnogo bolje. Ništa od toga nije bilo, Manda je delovao baš loše.

I Dejan Savić će morati da preispita neke odluke. Koliko god verovao u ovaj sastav bilo je vidljivo da prave komunikacije sa izvođačima radova u bazenu nema i da je to nešto što je i njega unervozilo. Što reče Ranđelović dotakli smo dno a koliko ćemo da se odbijem uvis zavisi od svih i selektora i igrača.

VSS/Aleksandra Krupanič

Nema Savić mnogo prostora za menjanje ovog sastava ako je Pariz glavni cilj. Ostali su kod kuće povređeni Jakšić, Lazić, mladi Mišović, Gavrilović, Milojević… Od igrača koji su bili na takmičenjima su još tu bili Dedović, Subotić , Lukić i Bulajić, ne računajući iskusnog golmana Mitrovića. Možda se u mlađim selekcijama gde imamo rezultate pronađe materijal poput Kojića i drugova ali je to tema za selektora, Stručni savet, sve trenere.

Ne treba zaboraviti da je reprezentacija ove godine najbolje igrala na kvalifikacijama Svetske lige u Podgorici. Činilo se da tada postoji ono nešto što je krasilo sve srpske timove. Međutim posle Busimpešte i posebno Strazbura i loših igara Savić je najavio promene u svim segmentima rada reprezentacije. Rezultata nije bilo.

VSS/Aleksandra Krupanič

Do Pariza su tri velika takmičenja, Fukuoka, Tel Aviv i Doha. Treba da se kaže da Srbija bar u Fukuoku neće ići kao favorit za medalju. Situacija je to na koju srpska javnost nije navikla kada je vaterpolo u pitanju ali mora da je prihvati. Treba videti šta je dovelo do toga ali još više videti šta treba da se uradi da Split ostane samo ružna prošlost.

Komentari

Vaš komentar