SP: Grci preko Crne Gore u polufinale!

Vesti vaterpolo 25. jul. 201716:09 > 16:10
Podeli:
Ryan Pierse/Getty Images

Vaterpolisti Grčke nadigrali su Crnu Goru u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Budimpešti, a do pobede su došli rezultatom 12:7, po četvrtinama 1:0, 5:2, 4:1, 2:4.

Grci će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Mađarske i Rusije.

Pitanje pobednika je rešeno tokom druge deonice u kojoj je u bazenu postojala samo jedna selekcija – i to Grčke. Grci će se boriti za medalju, a Crnogorci za plasman od petog do osmog mesta.

U prvoj deonici je viđen pravi rovovski rat u bazenu. Odbrane su funkcionisale besprekorno – Crna Gora se opredilila za duboku zonu, a Grci za igru jedan na jedan.

Golman Grka Flegas je ličio na hobotnicu u tom periodu igre. Odbranio je peterac Draškoviću, odbranio je dva odlična udarca Draška Bruguljana, skrenuo loptu u stativu posle pokušaja Mišića. S druge strane, Gunas je iskoristio igrača više na početku meča, a sjajni Lazović sa tri sjajne intervencije spasio mrežu Crne Gore tokom ovog perioda igre – 1:0.

Tek što je počela druga deonice, Vlahopulos je tri sekunde pre kraja napada iz velike daljine pogodio za 2:0. Nedugo zatim usledio je lob Dervisisa za 3:0, a kada je Kolomvos sa igračem više pogodio za 4:0, delovalo je da je sve gotovo. Gojković je tražio tajm-aut.

Idemo dalje. Ništa nije gotovo. Jako u odbrani, mirno u napadu. Idemo dalje, možemo da se vratimo“, poručio je svojim igračima Gojković.

Crnoj Gori je očajnički bio potreban gol, kako bi ostala u igri za plasman u polufinale. Odmah posle tajm-auta Mišić je uspeo da savlada Flegasa. Do kraja druge deonice, Grci su dva puta pogodili mrežu Lazovića sa igračem više, i na veliki odmor otišli sa kapitalnih 6:2. Da li Crna Gora može da se vrati u meč, posle druge deonice koju je izgubila sa 5:2. Pokazalo se da ne može.

Grčka, koja je slovila za favorita na papiru, uspela je tu ulogu da opravda i u bazenu. Ekipa koja u svom sastavu ima osam igrača iz Olimpijakosa, ekipe koja je dva puta za redom bila učesnik finalnog turnira Lige šampiona, jednog iz Posilipa, jednog iz Egera, rutinski je održavala prednost protiv Crne Gore, koja je u nastavku meča pokušavala da uradi nešto više, ali protiv granitne odbrane i sjajnog Flegasa se jednostavno ništa nije moglo. S druge strane, Grci su koristili propuste u odbrani Crne Gore, kažnjavali ih i slobodno se može reći mirno priveli utakmicu kraju.

CRNA GORA: Lazović, Draško Brguljan, Banićević, Petković 1, Darko Brguljan 2, Aleksandar Radović 2, Drašković, Ukropina, Đuro Radović, Mišić 1, Čučković, Murišić 1, Ščepanović.

GRČKA: Flegas, Genidunias 1, Delekas, Fantulis 1, Murikis 1, Gunas 1, Vlahopulos 1, Dervisis 1, Kapotsis, Poteikas, Argiropulos 1, Fudulis 4, Kanakakis, Kolomvos 1, Zerdevas.