Olimpijakos na tronu, Đenova u šoku

Vesti vaterpolo 9. jun. 201822:08 > 22:20
Podeli:
Adam Pretty/Getty Images

U velikom finalu Lige šampiona vaterpolisti Olimpijakosa pobedili su domaćina finalnog turnira Pro Reko sa 9:7. Izabranici Vladimira Vujasinovića i treću sezonu za redom su ostali bez toliko željenog evropskog trofeja.

Finale nije dobro počelo po Reko. Iako je većina navijača bila na strani tima iz Đenove, bučniji su bili navijači Olimpijakosa, a briljirali su Hrvati u sastavu Pirejaca. Golovima Paola Obradovića i Andra Bušljea Grci su dobili prvu deonicu sa 2:1. Jedini je put kroz granitnu odbranu do gola s druge strane uspeo da pronađe Dušan Mandić.

Reko je uspeo da se vrati u meč tokom druge deonice. Na semaforu je pisalo 4:4, a strelci su bili Molina, Aleksandar Ivović i Di Fulvio. Za Olimpijakos golove su postigli Gunas i Andro Bušlje, ali je sjajan bio golman tima iz Atine Josip Pavić, koji je u samoj završnici odbranio peterac Filipu Filipoviću.

Treće deonice je počela da bolje ne može kada je Olimpijakos u pitanju. Dva gola Gunasa i Funtulisa sa distance, Reko bez ideje i na semaforu je pisalo 6:4. Trener Reka Vlada Vujasinović povukao je klupu golmana Tempestija, ubacio Volarevića, usledile su tri odbrane, dva gola u režiji Di Fulvia i Alesija i meč je krenuo ispočetka – 6:6. Međutim, golom Genadiunasa, Pirejci su u poslednju četvrtinu ušli sa golom viška. Bilo je jasno da sledi neizvesna završnica, borba do poslednjih atoma snage.

Fenomenalni Funtulis je pogodio za 8:6. Reko je bio u jako teškoj situaciji na nešto više od pet minuta pre kraja. Kada je Funtulis postigao i četvrti gol na meču bilo je jasno da Reku treba čudo da nakdonadi minus od tri gola. Čuda se u sportu dešavaju, ali retko.

VSS/UNIQA

Golove za Olimpijakos postigli su: Funtulis 4, Bušlje 2, Obradović 1, Gunas 1, Genediunas 1. Strelci za Reko bili su: Di Fulvio 2, Mandić 1, Ivović 1, Alesiani 1, Molina 1, Ečenike 1.

Barselona i Jug su se borili za treće mesto. Gledali smo zanimljiv duel u kojem je bolja bila ekipa Barselonete, koja je brže uspela da se oporavi od poraza u polufinalu. Pitanje pobednika je rešeno sredinom treće deonice, kada su Španci pobegli na 10:6 što je bilo dovoljno stignu do trijumfa – 14:8.

Najefikasniji u sastavu Barselonete bili su Miranda sa četiri, Munariz, Tahul i Famera sa po dva gola. Kod Juga, raspoloženi za igru u napadu bili su Čilina i Macan sa po tri gola. Viktor Rašović nije postigao nijedan gol.3

Peto mesto osvojila je ekipa Solnoka, koja je na finalni turnir u Đenovu stigla kao šampiona Evrope, ali nije mogla da računa na povređenog Andriju Prlainovića. Solnok je pobedio Eger sa 10:6. Miloš Ćuk je postigao tri, Živko Gocić jedan, a Milan Aleksić nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Kod Egera Branislav Mitrović je imao deset odbrana, Marko Avramović je postigao dva gola, a Strahinja Rašović i Uroš Čučković nisu uspeli da zatresu mrežu Solnoka.

U meču za sedmo mesto Breša je pobedila Špandau sa 14:10. Valerio Rico je postigao pet, Vjeskoslav Paković dva, a Mlađan Janović nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Kod Špandaua, bolji od ostalih bili su Marko Stam i Lukas Gilen sa po tri gola. Nikola Dedović je postigao jedan, a Stefan Pješivac nije uspeo da zatrese mrežu Breše.