Branislav Mitrović – intelektualac među stativama

Vesti vaterpolo 10. jul 201811:25 > 11:29
Podeli:
Francois Nel/Getty Images

Uspešna sportska karijera i visoko obrazovanje mogu zajedno. Još jedan u nizu dokaza za to je i golman vaterpolo reprezentacije Srbije Branislav Mitrović, momak koji po mnogo čemu pobija uvrežene stereotipe kada su naši sportisti u pitanju.

Osvajač 14 medalja sa reprezentacijom Srbije, od čega čak 11 zlatnih, svojevremeno je bio najbolji golman sveta, MVP finala Svetskog prvenstva u Kazanju i najbolji igrač finalnog turnira Svetske lige u Kini. Uz sve to, Mitrvić je diplomirao na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, zatim je u roku stekao i zvanje master inženjer menadžmenta. U međuvremenu je napisao knjigu „Preokret“, svojevrsnu biografiju i priču o događajima, ljudima i ishrani koja je promenila njegov život i karijeru. Rukovođen izrekom da se čovek uči dok je živ Mitrović odlučio je da nastavi da se obrazuje, proširuje svoja znanja i upiše master studije i na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Mi sportisti moramo dobro da razmislimo čime ćemo da se bavimo po završetku igračke karijere. Još nisam doneo konačnu odluku, ali edukacija me jako privlači. Trener je neko ko u svakom smislu edukuje mlade ljude i zato sam izabrao master studije Trener u sportu. Trenutno je to ono što me najviše privlači, jer verovatno u meni preovlađuje želja da na neki način ostanem u sportu„, kaže Mitrović i dodaje, „Čuo sam mnogo dobrih preporuka od ljudi iz sveta vaterpola koje se pre svega odnose na prilagođenost studiranja aktivnih sportista njihovim profesionalnim obavezama. O Fakultetu za sport sve najbolje su mi pričali pre svih nekadašnji tim menadžer reprezentacije i direktor Radničkog Jugoslav Vasović i moj saigrač iz nacionalnog tima Sava Ranđelović. To me je opredelilo da izaberem ovaj Fakultet i nastavim da se obrazujem„.

Sa reprezentacijom Srbije osvojio je sve što se moglo osvojiti, a pre samo nekoliko dana svoju riznicu obogatio je zlatom sa Mediteranskih igara.

Zlato koje smo osvojili u Taragoni mi mnogo znači. Posle nekih posrtanja na prethodna tri takmičenja, ovaj uspeh uliva samopuzdanje koje je u sportu preko potrebno. Uvek prija kada si na najvišem stepeniku pobedničkog postolja i kada se kući vraćaš sa zlatnom medaljom„, naglasio je Mitrović.

Vaterpolistima uskoro predstoji put u Barselonu gde će pokušati da četvrti put zaredom osvoje titulu prvaka Evrope.

Fakultet za sport Union

Što se tiče našeg kvaliteta, mislim da smo mi i dalje pojedinačno najbolja reprezentacija na svetu. Međutim, rezultati koje smo beležili posle Olimpijskih igara u Riju pokazuju nešto što je očekivano i normalno posle neverovatne serije uspeha. Naše igre ne daju pravu sliku našeg kvaliteta, to je relanost i što pre to budemo prihvatili pre ćemo se vratiti na mesto na kom smo bili i koje zaslužujemo„, rekao je Mitrović.

Mitrović se osvrnuo i na glavne komnkurente za najviši plasman na Šampionatu ‘Starog kontinenta’ u Barseloni.

Više nismo glavni favoriti kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Ima nekoliko reprezentacija koje se po kvalitetu izdvajaju. Uz nas su tu svakako Hrvatska, Italija, Crna Gora, Španija kao domaćin i Mađarska. Među ovim selekcijama treba tražiti osvajače medalja„, istakao je Mitrović.

Posle četiri godine u Egeru, Mitrović je promenio klub i prešao u redove ekipe OSC iz Budimpešte.

Potpisao sam trogodišnji ugovor. Bila mi je potrebna promena sredina pre svega jer su mi potrebni novi izazovi. U novom timu su mi saigrači iz reprezentacije Sava Ranđelović i Nemanja Ubović što mi mnogo znači„, zaključio je Mitrović.