Radović za SK: Svaka bi medalja sijala kao zlato

Podeli:
sport klub

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore stigla je u Barselonu i spremna je za start Evropskog šampionata. Prvi meč, izabranici Vladimira Gojkovića igraju u ponedeljak protiv Francuske sa početkom u 11 časova, sledi duel sa Maltom, pa meč odluke protiv Španije.

Pripreme za pakleno leto su počele 6. maja jer je Crna Gora na programu imala tri velika takmičenja. Dva su ostala iza popularnih „ajkula“. Zlatna medalja sa finalnog turnira Svetske lige, uz bronzano odličje sa Mediteranskih igara su izazvali pomalo euforično raspoloženje među ljubiteljima sporta i vaterpola u Crnoj Gori.

Dodatnu euforiju je podiglo obeležavanje deset godina od osvajanja zlatne medalje na Svetskom prenstvu u Malagi kada je Crna Gora u velikom finalu, posle velike borbe i triler završnice pobedila Srbiju sa 6:5. Mnogi se nadaju da bi sličan scenario mogao da se ponovi i u Barseloni, a osnova za to imaju, jer Srbija i Crna Gora snage mogu da odmere tek u finalu.

Daleko je finale, daleko su borbe za medalju. Imamo mnogo samopouzdanja. Amosfera u timu je sjajna i pozitvna energija se oseća u vazduhu. Jedva čekamo da počne Evropsko prvenstvo, ali nismo euforični. Svesni smo da nas na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta očekuje paklena konkurencija i svaki meč će za nas biti kao finale“, naglasio je za Sport Klub mladi i esktra talentovani Đuro Radović koji je za seniorsku reprezentaciju debitovao prošle godine na Svetskom prvenstvu kada je Crna Gora osvojila peto mesto.

Prema projektovanom žrebu Crna Gora će u najvažnijem meču na šampionatu, a to je naravno četvrtfinale, igrati protiv Hrvatske ili Grčke.

Favoriti smo protiv Francuske i Malte, a meč protiv domaćina Španije će dati odgovor na pitanje da li idemo direktno u četvrtfinale ili ćemo morati u osminu finala. Ukrštamo sa grupom u kojoj su Hrvatska i Grčka favoriti. Teško je proceniti ko će stići do pozicije broj jedan, ali je jasno da aktuelni šampioni planete slove za blage favorite. Nama ime rivala nije bitno. Ono što nam je važno da u svakom meču pružimo maksimum i da naše najjače oružje, a to je igra u odbrani bude na željenom nivou. Sa povratkom Aleksandra Ivovića i Mlađana Janovića dobili smo širinu u napadu i mislim da imamo osnova da se nadamo osvajanju jedne od medalje. Svaka bi u paklenoj konkurenciji sijala kao zlato“, naglasio je Đuro Radović.

Konkurencija je zaista paklena, a šampionat nikada nije bio kvalitetniji i ujednačeniji. Stav stručnjaka je jasan. Blagi favoriti su Srbija i Hrvatska, ali Srbija koja brani tron i koja je vlasnik zlatne medalje sa Olimpijskih igara i Hrvatska koja je šampion planete nisu više toliko dominantni u odnosu na Crnu Goru, Mađarsku, Italiju, Grčku i domaćina Španiju koje spadaju u grupu reprezentacija koje će se boriti za pobedničko postolje u Barseloni.

Da li će se ponoviti finale sa prethodnog Evropskog šampionata iz Beograda kada su se za titulu borili Srbija i Crna Gora ostaje da se vidi.