EP: Favoriti opravdali očekivanja, brutalni Italijani

Vesti vaterpolo 17. jul. 20180:01 > 0:17
Podeli:
VSS/UNIQA

Počeo je muški deo Evropskog prvenstva u vaterpolu u Barseloni, a očekivane pobede zabeležile su Mađarska, Italija, Crna Gora, Španija, Hrvatska, Grčka, Srbija i Rusija.

Aktuelni trostruki uzastopni evropski šampion i branilac olimpijskog zlataSrbija lako je savladala Rumuniju 11:5 i nalazi se na deobi prvog mesta Grupe D, pošto je i Rusija dobila Slovačku 12:6. Srbija i Rusija će u direktnom duelu u sredu odlučiti ko će direktno iz ove grupe u četvrtfinale.

Hrvatska koja brani svetsku titulu takođe nije imala problema sa Holandijom. Barakude su slavile 15:8 i nastavljaju po planu. A plan je obezbeđivanja prvog mesta u Grupi C i direktno mesto u četvrtfinalu. Na tom putu glavni rival će im biti Grčka, koja je još ubedljivije savladala Tursku 27:1 i jasno je da će njihov duel u poslednjem kolu dati razrešenje ovog pitanja. Pre toga očekuje Hrvate meč sa Turskom, a Grke sa Holandijom.

U Grupi B Crna Gora imala je nešto više muke nego što se očekivalo, ali je na kraju ipak pobedila Francusku 8:6. Španija je imala lagan posao sa Maltom i slavila je 21:4. Izabranici Vladimira Gojkovića igraju u sredu protiv Malte, a Španija protiv Francuske, a očekuje se da duel u poslednjem kolu između Španije i Crne Gore odluči direktnog učesnika četvrtfinala.

I u Grupi A izdvojili su se dva favorita. Italija je ubedljivije nego što se možda očekivalo savladala Nemačku 14:1, dok je Mađarska bila nešto blaža prema Gruziji i slavila 12:5. Već u sredu igraju Italija i Mađarska i tada će se znati ko ide direktno u četvrtfinale, a ko će morati da odigra utakmicu više u osmini finala. Poraženi iz ovog duela biće potencijalan rival Srbiji u četvrtfinalu, ukoliko osvoji prvo mesto u grupi.

Sledi dan pauze kod muškaraca, pa su u sredu na programu mečevi drugog kola.