LŠ: Jug kaznio greške i promašaje Jadrana

Podeli:
VK Jadran

Vaterpolisti Jadrana, u prvom kolu Lige šampiona, poraženi su od Juga iz Dubrovnika koji slovi za jednog od favorita kada je reč o osvajanju elitnog takmičenja sa 12:7 (1:1, 3:1, 3:2, 5:3).

Golove ja Jug postigli su Danil Merkulov tri, Loren Fatović, Aleksandros Papanastasiu i Paulo Obradović po dva, dok su se po jednom u listu strelaca upisali Luka Lončar, Hrvoje Benić i Luka Lozina.

Raspoloženi za igru u napadu kod Jadrana, bili su Vladan Spaić i Dušan Banićević sa po dva gola, odnosno Marino Čagalj, Nikola Brkić, Marko Petković
Prva deonice je donela veliku borbu. Ljubitelji vaterpola uživali su u sjajnom meču, a na kraju ovog perioda igre na semaforu je pisalo 1:1. Favorit iz Dubrovnika koji ima ambicije i ove sezone da se bori za plasman na finalni turnir i titulu klupskog prvaka Evrope, nije imao rešenja za granitnu odbranu Jadrana.

Briljirao je na golu Petar Tešanović koji je nanizao pet odbrana, odličan je sa druge strane bio i Toni Popadić, ali su Novljani imali za čim da žale, s obzirom da je Vladan Spaić propustio dva zicera, da su dva puta pogađali okvir gola. U prvom kvartalu, strelci su bili Dušan Banićević za Jadran, odnosno bivši igrač Jadrana, Danil Merkulov za Jug.

Drugu četvrtinu su golovima otvorili Paolo Obradović (Jug) i Marko Petković (Jadran) pa je sve krenulo iz početka. Odbrane su kao i pre nekoliko dana u Reginalnoj ligi delovale zaista vrhunski. Ovaj epitet važi za oba tima.

Usledio je neverovatan promašaj Marina Čagalja, a kako to obično biva, stigla je kazna u vidu gola Hrvoja Benića. Jadran je do kraja ovog perioda još dva puta pogodio okvir gola, a Jug je vodio sa 4:2 u režiji Lorena Fatovića.

U tom trenutku bilo je jasno da izabranike Petra Radanovića očekuje pakleno težak posao, jer su protiv sebe imali moćnog rivala i dva gola minusa iz prvog poluvremena. Da su Novljani imali samo malo sreće sve je moglo da izgleda daleko drugačije, ali…

Ali, bilo je jasno da se neće predati, da će se boriti do kraja. Fortuna i koncentracija definitivno nisu bili na strani tima iz Herceg Novog. Jadran je propustio napad sa dva igrača više, a Jug sa druge strane iskoristio peterac. Siguran je bio Paolo Obradović. Nadu šampionu Crne Gore vratio je mladi Nikola Brkić, ali su Dubrovčani brzo bili na plus tri. Strelac je bio Aleksandros Papanastasiu.

Vladan Spaić, koji je na leđima tokom čitavog meča nosio dvojicu igrača, uspeo je da se okrene, uspeo je da smanji na 4:6, a zatim pozove navijače da još energičnije podrže Jadran. Luka Lozina se pobrinuo da eurpcija oduševljenja zbog Spajićevog gola ne traje dugo. Jug je uoči poslednjeg kvartala vodio sa 7:4 i bilo je jasno da je potrebno da se dogodi čudo, pa da izuzetno kvalitetna ekipa iz Dubrovnika ispusti pobedu.

Tako je i bilo. Jug je ostvario pobedu, a Jadran pokazao da može da bude konkurenten, da protiv Juga, Olimpijakosa, Solnoka, Sinteza, Špandaua i Jadrana iz Splita može da se bori za plasman među četiri tima u grupi, za plasman na finalni turnir Lige šampiona.