Crna Gora potopila prvaka sveta i prošla u polufinale!

Vesti vaterpolo 22. jan. 202016:53 > 16:54
Podeli:
Al Bello, Getty Images

Vaterpolisti Crne Gore odigrali su fenomenalno. Pobedili su aktuelnog šampiona sveta Italiju i sudije sa 10:8 (3:3, 4:3, 2:1, 1:1), pa će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Mađarska – Rusija.

Golove za Crnu Goru, postigli su: Marko Petković četiri, Dragan Drašković dva, Draško Brguljan, Đuro Radović, Vladan Spaić i Aleksandar Ivović po jedan. Strelci za Italiju, bili su: Nikolo Figari dva, Stefano Lungo, Pijetro Fijoli, Vićenco Rencuto, Oskar Ečenike, Aleksandre Bodegas i Vićenco Dolče po jedan.

Dejan Lazović nije uspeo da postigne gol, ali je sa 12 odbrana bio jedan od junaka velikog trijumfa Crne Gore.

Prva deonica donela je veliku borbu i potpuno ravnopravnu igru. Crna Gora se nije uplašila aktuelnog šampionata sveta, igrala je jako u odbrani, disciplinovano i odvažno u napadu. Dejan Lazović je u ovom periodu imao tri odbrane, a uspeo je da zaustavi u udarac Stefana Lunga sa pet metara. Crna Gora je tri puta vodila, a Italija tri puta stizala do izjednačenja – 3:3.

Golove za Crnu Goru, postigli su Marko Petković, Đuro Radović i Dragan Drašković, dok su strelci za Italiju bili Stefano Lungo, Aleksandre Bodegas i Oskar Ečenike.

Odbrane su popustile početkom drugog kvartala, pa smo vrlo brzo videlo po tri gola na obe strane. Mrežu Dejana Lazovića pogađali su Vićenco Rencuto, Vićenco Dolče i Nikolo Figari. S druge strane, sigurni su bili Marko Petković (dva puta) i Draško Brguljan.

U ritmu koji je više odgovarao Italijanima, u igri po principu plivaj i šutiraj, Crna Gora se snalazila jako dobro. Primala je, ali i zadavala udarce, pa je na kraju ovog perioda, posle gola Dragana Draškovića vodila sa 7:6. Svi koji su očekivali sigurno pobedu šampiona sveta, sada su počeli da menjaju mišljenje, iako je Italija i dalje bila favorit za plasman u polufinale.

Treći kvartal je doneo rat nerava. Nikolo Figari je doneo Italijanima izjednačenje, ali je odmah zatim Vladan Spaić pogodio za 8:7. Odbrana Crne Gore je bila odlična, a Italijani nisu imali rešenja sa igračem više, a gotovo svaki napad su imali situaciju sa igračem više.
Kazna za promašaje, stigla je u vidu sjajnog gola Marka Petkovića za 9:7. 

Italija je bila u velikom problemu, a Crna Gora je bez pritiska, s obzirom da je primarni cilj, a to je mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre obezbedila, nastavila da igra hrabro i jako. Sreća prati hrabre, Italijani su dva puta pogađali okvir gola, pa je Crna Gora uoči poslednje četvrtine imala prednost od dva gola.

Italija nije iskoristila situaciju sa dva igrača više u bazenu posle crvenog kartona koji je dobio Stefan Vidović, a sa druge strane Aleksandar Ivović je realizovao petererac za 10:7. Posle još jedne maestralne odbrane Dejana Lazovića, optimizam među navijačima Crne Gore je postajao sve veći. 

Sudije su očigledno želele neizvesnu završnicu, pa su Crnoj Gori dosudili dva prekršaja u napadu, a Italijanima dodelili tri igrača više. Međutim, odbrana Crne Gore i golman Dejan Lazović su delovali nesalomivo. Ipak, na nešto više od tri minuta pre kraja Pijetro Fijoli je smanjio na 10:8.

Do kraja utakmice Crna Gora nije postigla ni jedan gol, ali nije ni Italija. Briljirao je Dejan Lazović koji je odbranio četiri čista zicera Italijanima. 

Crna Gora će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Mađarska – Rusija, a preostala dva četvrtfinalna para su Srbija – Španija (18:15) i Hrvatska – Grčka (20:30).