Delfinima se ovo nije dogodilo punih 37 godina

Vesti vaterpolo 22. jan. 202019:00 > 19:25
Podeli:
Adam Pretty, Getty Images Sport

Eliminacijom od Španije u četvrtfinalu Srbija ne samo da nije uspela da nastavi veličanstven niz evropskih zlata, već je prvi put, posle dugo vremena, vezala dva velika takmičenja bez osvojene medalje.

Od raspada velike države retkost je bila da su se vaterpolisti sa nekog velikog takmičenja vraćali bez medalje. A i kada bi se to dogodilo, smatralo se ipak nekom vrstom incidenta, lošeg dana, što bi se potvrdilo već na narednom takmičenju. Do ove godine to se dogodilo svega pet puta od 1996. kada su ukinute sankcije Saveznoj republici Jugoslaviji, što je samo potvrda ove konstatacije.

Međutim, prethodne godine dogodio se poraz u četvrtfinalu Svetskog prvenstva protiv Španije, čime je prekinut niz od četiri uzastopna zlata. Tada se nije palio alarm, pošto nije bila nova situacija, jer je bukvalno preslikanu Dejan Savić imao i 2013. kada je ispao takođe u četvrtfinalu, pa je posle toga krenula velika serija, krunisana toliko željenim olimpijskim zlatom. Ali eliminacija od istog protivnika u četvrtfinalu Evropskog prvenstva ovog januara definitivno je nešto novo, ne samo za ovu generaciju, već za mnoge koje su u prošlosti nosile kapice Srbije, SCG, SR Jugoslavije, pa i SFR Jugoslavije.

Ne samo da je prekinut niz od četiri evropska zlata, već se prvi put dogodilo da na Evropskom šampionatu ne bude medalje u ovom veku, a poslednji put Defini su ostali bez odličja i plasmana u polufinale 1999. u Firenci. Međutim, još frapantnije zvuči podatak da je ovo prvi put da vaterpolo reprezentacija na dva vezana takmičenja nije osvojila medalju još od 1983. kada je tadašnja SFR Jugoslavija vezala tri takmičenja bez osvojene medalje, dva na evropskim i jedno na svetskim šampionatima. Naravno ne računa se period između 1992. i 1995. kada Delfini nisu učestvovali zbog sankcija uvedenih SR Jugoslaviji.

Kada se ovako gleda moglo bi se govoriti o nekoj vrsti krize. Ipak, jasno je svima da je glavni cilj Tokio i Olimpijske igre, takmičenje posle kojeg će se okosnica ove generacije povući. Treba samo istaći da je period od tri takmičenja bez zlata 1981 – 1983. prekinut u Los Anđelesu zlatom na Olimpijskim igrama.