Španija bolja i od Hrvatske za finale EP

Vesti vaterpolo 24. jan. 202018:37 > 18:38
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Vaterpolisti Španije pobedili su posle velike borbe i dramatične završnice selekciju Hrvatske sa 9:8 (0:1, 4:3, 2:2, 3:2), izborili su plasman u veliko finale, a sada čekaju boljeg iz duela između Mađarske i Crne Gore.

Pomenuta utakmica između Mađarske i Crne Gore sada ima još veću težinu, jer pored plasman u finale, pored srebrne medalje, garantuje i mesto na Olimpijskim igrama u Japanu, s obzirom da Španija, Italija i Srbija već imaju olimpijske vize.

Golove za Španiju postigli su: Alberto Munariz tri, Alvaro Granados dva, Miguel De Toro, Adrijan Delgado, Rožer Tahul i Felipe Perone po jedan.

Strelci za Hrvatsku bili su: Luka Bukić dva, Marko Macan, Luka Lončar, Maro Joković, Ante Vukićević, Andro Bušlje i Lovre Miloš po jedan gol.

Prvu deonicu obeleželi su fenomenalne odbrane obe selekcije. Jedini koji je u ovom periodu uspeo da pronađe put lopti do mreže bio je Marko Macan, pa je Hrvatska na kraju ovog perioda vodila sa 1:0.

Borba se rasplamsala tokom drugog kvartala, odbrane su malo popustile, a to je bilo dovoljno da na scenu stupe sjajni realizatori, a ima ih mnogo, kako Hrvatska, tako i Španija.

Izabranici Davida Martina uspeli su u na tri minuta pre kraja druge deonice da naprave preokret i povedu sa 3:2. Golove su postigli Alberto Munariz, Alvaro Granados i Miguel De Toro. Međutim, Hrvatska je vrlo brzo u režiji Luke Bukića stigla do izjednačenja. Pre toga, strelac za vođstvo od 2:1 bio je Andro Bušlje.

Usledio je rat nerava, do kraja prvog poluvremena pogodili su Adrijano Delgado i Luka Lončar, pa je na semaforu pisalo 4:4. Briljirali su golmani. Danijel Lopez Pinedo i Marko Bijač su imali po sedam uspešnih intervencija.

Hrvatska je na početku trećeg kvartala promašila tri zicera, a kazna je stigla u vidu prelepog gola u režiji Alberta Munariza. Utakmica je ponovo krenula iz početka u momentu kada je Lovre Miloš pogodio za 5:5, ali je već u sledećem napadu Felipe Perone doveo Špance u vođstvo.

Hrvatska nije klonula duhom, nastavila je da se bori i vrlo brzo je stiglo novo izjednačenje. Strelac je bio Luka Bukić. Uoči poslednje deonice na semaforu je pisalo 6:6, a Hrvatska je imala za čim da žali jer je u poslednjih 60 sekundi propustila da realizuje dve situacije sa igračem više u bazenu.

Igra po principu gol za gol uz zaista sjajne odbrane obe selekcije, nastavljena je i u poslednjoj četvrtini. Alberto Granados je pogodio za 7:6, a sa druge strane precizan za 7:7 bio je Maro Joković. Već u sledećem napadu, Španija je ponovo vodila sa 8:7, a strelac je bio Rožer Tahul.

Usledio je prilično dug period igre bez gola, a rečima je zaista teško opisati koliko su čvrste i agresivne bile odbrane obe selekcije. Pinedo i Bijač su izgledali nesavladivo, a ono što nije išlo na ruku selekciji Hrvatske i činjenica da je vreme isticalo.

„Moramo dati gol, moramo dati gol“ vikao je selektor Hrvatske Ivica Tucak tokom tajm-auta na nešto više od 60 sekundi pre kraja.

Odmah posle toga, Hrvatska je imala igrača više ali je Pinedo bravuroznom intervencijom zaustavio udarac Ante Vukićevića. Na 30 sekundi pre kraja Alberto Munariz je u poslednjoj sekundi napada uspeo da savlada Bijača za 9:7, a Vukićević je do kraja smanjio na 9:8.

Veliko slavlje Španaca je moglo da počne, jer su izabranici Davida Martina, iskusno sačuvali loptu u poslednjih 15 sekundi.