Mađarska preko Crne Gore do finala i Japana

Vesti vaterpolo 24. jan. 202020:13 > 20:17
Podeli:
Tom Pennington/Getty Images

Vaterpolisti Mađarske, na krilima navijača, uz podršku sudija, pobedili su Crnu Goru sa 10:8 (1:2, 3:1, 4:2, 2;3), izborili su plasman u finale, obezbedili su srebrnu medalju i što je još važnije mesto na Olimpijskim igrama u Japanu.

U velikom finalu, u nedelju sa početkom u 19 časova, Mađarska će igrati protiv Španije, dok će sa početkom u 17 časova i 30 minuta, Crna Gora i Hrvatska igrati za treće mesto i bronzanu medalju.

Golove za Mađarsku postigli su: Deneš Varga četiri, Đorđo Zalanki dva, Marton Vamoš, Zoltan Pol, Balaš Erdelji i Tamaš Mezei po jedan. Strelci za Crnu Goru bili su: Đuro Radović tri, Stefan Pješivac dva, Marko Petković, Bogdan Đurđić, Dragan Drašković po jedan gol.

Izabranici Vladimira Gojkovića su hrabro i odvažno ušli u polufinalni duel sa Mađarskom, koji je posle trijumfa Španije nad Hrvatskom u prvom polufinalu dobio dodatnu težinu jer je pobeda pored mesta u finalu i srebrne medalje, garanovala mesto na Olimpijskim igrama u Japanu.

Najjače oružje Crne Gore, odbrana, funkcionisala je besprekorno. Pored toga, napad sa igračem više koji je uglavnom bio problematičan, bio je savršen u prvoj deonice, pa su popularne „ajkule“, golovima Dragana Draškovića i Đura Radovića povele sa 2:0.

Zoltan Pol je smanjio na 2:1, Mađari su promašili tri situacije sa igračem više, a Viktor Nađi je skinuo čist zicer Đuru Radoviću, pa je posle prve deonice Crna Gora vodila sa 2:1.

Nastavila je Crna Gora sa velikom borbom. Uspela je da se odbrani dva puta sa igračem manje, ali je izjednačenje Mađarima doneo Deneš Varga neverovatnom šraubom sa skoro osam metara.

Već u sledećem napadu Đuro Radović je pogodio za 3:2, ali je odmah zatim na semaforu pisalo 3:3. Mađari su naravno znali da iskoriste situaciju sa dva igrača više. Strelac je bio Balaš Erdelji.

Mađari su imali vetar u leđa kako od strane domaćih navijača, tako i od strane sudija, ali su izabranici Vladimira Gojkovića bili spremni da se bore i protiv Mađara i protiv navijača i protiv sudija.

Imali su malo i sreće, jer su Mađari dva puta pogađali okvir gola, ali sreća prati hrabre, a Crnogorci su to definitivno bili. Deneš Varga je doneo prvo vođstvo Mađarkoj, naravno sa igračem više, na 60 sekundi pre kraja prvog poluvremena.

Povezano

U završnici, konačno je i Crna Gora dobila igrača više, ali je Draško Brguljan iz odlične pozicije pogodio prečku, pa je na radost navijača Mađarske, njihova selekcija vodila sa 4:3 na velikom odmoru.

Početkom treće deonice Marko Petković je doneo izjednačenje, a sudije su gol potvrdile tek uz pomoć VAR tehnologije. Usledilo je novo isključenje i Mađarska je ponovo vodila. Strelac je bio Tamaš Mezei. U periodu igre u kojem se uglavnom igralo šest na šest, golova nije bilo. Sa jedne strane je bio odličan Viktor Nađi, a sa druge Dejan Lazović.

Međutim, na žalost navijača Crne Gore, takav period je bio kratak. Novog igrača više u prednost od dva gola – 6:4 pretvorio je Đorđo Zalanki. Atmosfera oko bazena je dostigla u tim momentima tačku usijanja. Pitanje je bilo, da li Crna Gora može da izdrži nalet i pritisak Mađara.

Stefan Pješivac je smanjio na 6:5, ali je već u sledećem napadu sa pet metara siguran bio Deneš Varga. Pitanje pobednika je moglo da se nasluti na 20 sekundi pre kraja treće deonice kada je Đorđo Zalanki pogodio za 8:5. U tom trenutku bilo je jasno da je potrebno da se desi čudo pa da Crna Gora stigne do finala.

Crna Gora je u prvoj fazi takmičenja uspela da napravi jedno čudo, uspela je protiv Hrvatske da stigne do 5:10, do 10:10, bila je blizu čuda i protiv Mađara, ali…

Sudije su ujednačile kriterijum. Odbrana je funkcionisala dobro, ali su izabranici Vladimira Gojkovića dva puta umesto mreže pogađali okvir gola, a samim tim, propuštali priliku da eventualno naprave novo čudo.

Vreme je naravno isticalo, Mađari su ljubomorno čuvali tri gola više. Bogdan Đurđić je na četiri minuta pre kraja smanjio na 8:6, ali je već u sledećem napadu usledilo isključenje, koje je u gol pretvorio Martin Vamoš.

Nisu se predavalli vaterpolisti Crne Gore. Uspeli su golovima Stefana Pješivca i Đure Radovića da smanje na 9:8. Do kraja je ostalo 40 sekundi, dovoljno vremena da se stigne do čuda, ali…

Ali, sudije su u završnici napada selekcije Mađarske, isključile Aleksandra Ivovića, pa je domaćinu ostalo samo da sačuva loptu i stigne do pobede. Mađarska je izgubila loptu na desetak sekundi pre kraja, ali je loptu izgubila i Crna Gora, pa je Deneš Varga stavio tačku na ovaj duel.

Crna Gora i ima i nema za čim da žali. Naime, obezbedila je mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre, boriće se za bronzanu medalju, a u meču protiv Mađarske u kojem su Uroš Čučković, Dimitrije Obradović i Dragan Drašković završili utakmicu mnogo pre kraja zbog isključenja, objektivno nisu mogli više od časnog poraza, mada su bili jako blizu čuda, ali…