Mađarska do trona posle trilera sa Španijom

Vesti vaterpolo 26. jan. 202020:22 > 20:27
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images Sport

Vaterpolosti Mađarske uspeli su na krilima navijača, posle velike borbe, triler završnice i boljeg izvođenja peteraca da pobede Španiju u velikom finalu šampionata Evrope sa 14:13 (9:9).

Golove za Mađarsku su postigli: Kristijan Mehrec, Deneš Varga, Đorđo Zalanki po dva, Danijel Anhal, Marton Vamoš, Balaš Haraji po jedan. Strelci za Španiju, bili su: Alberto Munariz tri, Blai Malarah dva, Alvaro Granados, Mark Larumbe, Rožer Tahul i Felipe Perone po jedan.

Povezano

Ljubitelji vaterpola imali su priliku da gledaju fenomenalan meč. Španija je vrlo brzo sjajnom odbranom i odličnom igrom u napadu utišala navijače u Budimpešti jer je na semaforu pisalo 3:1. Međutim, Mađari se naravno nisu predavali. Na krilima pomenutih navijača,
dobili su drugu deonicu sa 3:0 i u tom trenutku je praktično sve krenulo iz početka.

Sve do kraja utakmice, igralo se po principu gol za gol, a meč je u peterce odveo Alberto Munariz na nešto više od 60 sekundi pre kraja. Usledila su dva napada Španaca i jedan Mađara. Sa jedne strane, mrežu nije uspeo da zatrese Balaš Erdelji, a pobedu Špancima nisu uspeli da donesu Alberto Munariz i Blai Malarah.

Usledio je penal rulet, a obe selekcije su imale čemu da se nadaju jer je na golu Španije bio fenomalni Lopez Pinedo, a na golu Mađarske podjednako fenomenalni Viktor Nađi.

Pogodili su Deneš Varga i Felipe Perone. Pogodili su Marton Vamoš i Alberto Munariz. Sigurni su bili Kristijan Mahrec i Adijano Delgado. Mrežu Pineda je zatresao Norbert Hoščanjski, a siguran je bio i Mark Lumbe, iako je Nađija na golu zamenio Soma Vogel. Pineda je zamenio Eduardo Lorio, ali je Đorđo Zalanki pogodio. Uloga tragičara pripala je Alvaru Granadosu čije je peterac zaustavio rezervni golman Mađarske, Soma Vogel.

Mađarska je maksimalno iskoristila prednost domaćeg terena na šampionatu Evrope. Stigla je do zlatne medalje, stigla je do vize za Olimpijske igre u Japanu. Španija je drugi put za redom posle peteraca ostala bez zlata, ali je ranije kao i selekcije Srbije i Italije obezbedila mesto u Japanu.