Gojković: Odlazak u manastir je bio moj lični čin

Podeli:
VPSCG

Zbog velikog interesovanja javnosti, nastalog usled prisustva selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimira Gojkovića liturgiji u Cetinjskom manastiru prvo se oglasio Vaterpolo savez kratkim saopštenjem.

Vladimir Gojković je prisustvovao pomenutom događaju isključivo u svojstvu građanina, a ne kao zvanični predstavnik Vaterpolo saveza Crne Gore ili reprezentacije. Molimo sve da sport ostave sportistima i da našu vaterpolo reprezentaciju ne dovode u bilo kakav kontekst aktuelnih dnevno političkih događaja“, navodi se u saopštenju.

Saopštenjem se oglasio i Vladimir Gojković koji je nedavno sa reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, a ujedno izborio mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Kvalifikacioni turnir će se održati u Roterdamu i počinje 20. marta.

S obzirom na to da sam na bio na putu, kasno sam video koliko je prašine u javnosti podigla moja poseta Cetinjskom manastiru. Nikada nisam polemisao preko medija, ali uviđam da se dosta toga nepotrebnog umešalo pa želim samo kratko da naglasim sledeće: Moja poseta je bila isključivo privatna stvar, na poziv, za mene, najveće instance u duhovnom životu. Želim da naglasim da nisam predstavljao Vaterpolo savez Crne Gore, ni vaterpolo reprezentaciju u bilo kom svojstvu. Mitropolit je u svom pozdravljanju okupljenih vernika pozdravio posebno mene i čestitao uspeh reprezentaciji, na čemu sam se ja, samo u svoje lično ime zahvalio na poklonu rečima: ‚Tesko da puno toga sada mogu reći osim da mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde među Vama i hvala Vam na poklonu‘.Ovo obraćanje želim da završim sa par zaključaka: Prva stvar je da ne želim da neko skuplja političke poene preko mene, niti mi je potrebna podrška te vrste, jer je poznato da se nikad nisam uključivao u politiku. Druga stvar je da odgovaram na poziv Crkve sa ponosom i to moje lično opredeljenje nije od juče. Kao selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore svoje obaveze obavljam veoma predano i maksimalno odgovorno, posvećen ostvarivanju što boljih rezultata crnogorskog vaterpola. Na ovu temu se neću više oglašavati“, zaključio je Gojković.

Između dva saopštenja Vaterpolo saveza Crne Gore i Gojkovića, oglasio se i ministar sporta Nikola Janović, koji je poručio selektoru da ne razume kontekst crkvenih odlikovanja, posebno ne u kolektivnim sportovima. Ministar je nakon što je Vladimir Gojković prisustvovao liturgiji u Cetinjskom manastiru koji je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, rekao:

Držite se blagoslova i podrške države jer jedino ona pripada svima u reprezentaciji, kao što reprezentacija pripada njoj”.