Radović za SK: Budimpešta arhivirana, Roterdam u glavi

Podeli:
VK Jadran

Vaterpolisti Crne Gore ostvarili su veliki uspeh na Evropskom prvenstvu koje je nedavno završeno u Budimpešti. Izabranici Vladimira Gojkovića osvojili su bronzanu medalju i izborili mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Odmah po završetku šampionata Evrope, vaterpolisti su se okrenuli klupskim obavezama, ali će uskoro ponovo zadužiti opremu reprezentacije. Naime, Crna Gora 11. februara igra protiv Španije u drugom kolu Svetske lige, a istog dana će saznati i imena rivala na kvalificionom turniru za Olimpijske igre koji 20. marta počinje u Roterdamu.

Tačnije rečeno 10 od 12 rivala je već poznato. Žrebom će biti formirane dve grupe sa po šest selekcije, četiri prvoplasirane će igrati u četvrtfinalu, a za mesto u Japanu, nephodno je stići do pobedničkog postolja. Za sada je izvesno da će se za olimpijske vize boriti Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Nemačka, Holandija, Gruzija, Rusija, Argentina, Brazil i Kanada. Preostale dve selekcije će biti poznate po završetku šampionata Azije.

Veliki napori u Budimpešti su uzeli danak odmah po završetku Evropskog prvenstva. Jadran iz Herceg Novog u sredu nastavlja takmičenje u Ligi šampiona, a protiv Sinteza u Kazanju neće igrati Đuro Radović i Dimitrije Obradović koji su zbog povreda ostali u Herceg Novom.

Povredu sam zaradio još u polufinalnom duelu protiv Mađarske. Sada se pojavio i hematom tako da je neophodno mirovanje. Povreda je neugodna, bolna, ali nije teže prirode. Nadam se da ću moći da pomognem saigračima u narednom kolu regionalne lige protiv Jadrana iz Splita, a verujem da ću sigurno biti spreman za meč protiv Španije u Svetskoj ligi“, naglasio je Đuro Radović za Sport Klub i nastavio:

U narednom periodu uradićemo sve što je u našoj moći da obezbedimo mesto na finalnom turniru regionalne lige, da nastavimo borbu za mesto koje vodi na finalni turnir Lige šampiona, da budemo konkurentni Španiji u gostima. Međutim, slagao bih kada ne bih rekao da nam je svima u glavama kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre“.

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu ostvarila veliki uspeh. Premašila je cilj koji je bio zacrtan – plasman u četvrtfinale i mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre. Međutim, turnir u Roterdamu je od ogromnog značaja iz više razloga.

Naime, odmah po završetku Olimpijskih igara u Brazilu započet je projekat podmlađivanja državnog tima, stvaranje generacije koja će uspeti da stigne do Japana, a ujedno bude selekcija koja će moći da traje sve do Olimpijskih igara u Parizu, te da na svim velikim takmičenjima od Tokija do Pariza bude konkurentna kada je reč o borbama za medalju.

Roterdam je zaista od ogromnog značaja. Bronzana medalja koju smo osvojili na Evropskom prvenstvu dobila bi na značaju i imala mnogo veću težinu ako bi uspeli, a uveren sam kao i svi u timu da ćemo uspeti da obezbedimo mesto na Olimpijskim igrama. Konkurencija je zaista jaka, ali jaki smo i mi. Moramo da imamo isti pristup kao i u Budimpešti. Svaki meč, bez obzira na ime rivala je finale. Svaki meč nosi prefiks biti ili ne biti. Moramo da budemo na vrhunskom nivou u svakom duelu kako bi san postao java, kako bi stigli do Olimpijskih igara, a njima težimo i o njima sanjamo već četiri godine. Sada je kucnuo čas da san postane java“, naglasio je Đuro Radović.

Podsećanja radi, Crna Gora je na Olimpijskim igrama u Pekingu, Londonu i Riju osvajala četvrto mesto. Imala je šest prilika da stigne do medalje, ali nije iskoritila ni jednu.

Sada bi plasman na Olimpijske igre bio ravan osvajanju medalje, a koliko može i ume rasterećena vaterpolo reprezentacija Crne Gore, najbolje se videlo na Evropskom prvenstvu, na kome su pred popularnim „ajkulama“ pali šampion sveta Italija, moćna Hrvatska, izuzetno kvalitetna Nemačka…