Miroslav Perković – vaterpolo čudo od deteta iz Kotora

Podeli:
VPSCG

Vaterpolisti širom planete, kao i svi ostali sportisti, dane provode u samoizolaciji i čekaju da medicina stigne do pobede protiv koronavirusa, da se vrate na sportska borilišta.

Posle Olimpijskih igara u Brazilu, Vaterpolo savez Crne Gore je započeo projekat sa ciljem da se formira generacija koja će biti kadra da izbori mesto na Igrama u Japanu, zatim da bude konkurenta za osvajanje medalja na svim velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Projekat je jako blizu realizacije, tačnije rečeno, ostao je još jedan korak, a to je plasman na Olimpijske igre u Japanu. Sve ostalo je urađeno. Državni tim je podmlađen, mlađe selekcije beleže odlične rezultate u nizu, a seniori mogu da se pohvale zlatom na finalnom turniru Svetske lige, bronzom sa Evropskog prvenstva i bronzom sa Mediteranskih igara.

Momak od koga se mnogo očekuje i za koga svi relevantni stručnjaci tvrde da je vaterpolo čudo od deteta je Miroslav Perković, centar Primorca iz Kotora koji ima 19 godina, a već je ključni igrač Kotorana koji su nedavno obezbedili opstanak u Regionalnoj ligi pobedom nad Partizanom – 10:9. U meču koji je nosio prefiks biti ili ne biti, Partizan je uoči poslednje deonice vodio sa 9:7. Dva gola je postigao Miroslav Perković, zatim je doneo Kotoranima igrača više, a Marko Milić pobedu.

Povezano

Ne bih bio iskren, kada ne bih rekao da mi prijaju pohvale. Volim da čujem kao i svaki sportista da imam potencijala, da imam talenta, da imam svetlu vaterpolo budućnost. Međutim, isto tako, te pohvale su mi samo dodatni motiv da nastavim sa radom, odricanjima, jer ništa veliko još nisam ostvario, a imam velike ambicije i ciljeve, kao što ih ima cnogorski vaterpolo i klub Primorac čije boje branim. Projekat nakon završetka Olimpijskih igara u Brazilu bio je da se formira generacija koja će izboriti mesto na Igrama u Japanu, a zatim biti konkurentna za medalju na svim velikim takmičenjima, uključujući Igre u Parizu. Osvajanjem bronzane medalje, momci koje vodi Vladimir Gojković su pokazali da imaju kvalitet da odu na Olimpijske igre, a sada je najvažnije biti strpljiv. Neophodno je izvojevati pobedu protiv koronavirusa, zatim sačekati termin za kvalifikacioni turnir i na njemu potvrditi da je Crnoj Gori mesto u Japanu. Mi mlađi, ćemo navijati iz sve snage, a zatim nastojati da obezbedimo kontinutit učešća na velikim takmičenja, borbu za pobedničko postolje na istim, zaključno sa Igrama u Parizu“, naglasio je Miroslav Perković za Sport Klub i nastavio:

Borba protiv svake bolesti zahteva strpljenje. Znam to iz ličnog iskustva jer sam se borio sa mononukleozom nekoliko meseci. Sada je jako bitno da svi budemo disciplinovani i odgovorni. Da ostanemo kod kuće, jer je to jedini način da sprečimo širenje globalne zdravstene pošasti, koja je već napravila stravične probleme širom planete. Kada ostvarimo pobedu u toj utakmici, doći će vreme za pobede i uspehe na vaterpolo terenu.“

Ono što sigurno raduje Miroslava Perkovića, sve ljubitelje vaterpola u Crnoj Gori, navijače Primorca i Katara je činjenica da se će bazen u Kotoru posle dve godine, uskoro, ponovo biti u funkciji.

VSCG

Bazen u Kotoru, odnosno njegovo osposobljavanje za rad je od vitalnog značaja ne samo za Primorac i Kataro nego za crnogorski vaterpolo u celini. Imaćemo željene uslove za rad. Nećemo morati da putujemo do Budve i nazad kako bi odradili trening, koji ni izbliza nije u skladu sa pravim radom koji je neophodan za vrhunske vaterpolo rezultate. Očekujem ponovo ogroman broj klinaca na bazenu, a iz kvantiteta uvek dođe kvalitet. Siguran sam da će ogromnu korist imati vaterpolo reprezentacija Crne Gore, a da će ljubitlji ovog divnog sporta u bliskoj budućnosti moći da gledaju mnogo veću neizvesnost u borbama između Jadrana, Primorca, Budve i Katara, kao što je to bio slučaj na finalnom turniru Kupa prošle godine“, naglasio je Perković i dodao:

Iz te konkurentnosti u Crnoj Gori, došli bi u situaciju da budemo konkurentni i na evropskom nivou, kada su klubovi u pitanju. Jadran već jeste, a na nam ostalima je da uskoro to i postanemo. Mi smo sezonu odradili sjajno, ako se uzme u obzir da smo imali daleko najmlađu ekipu u regionalnoj ligi, da nismo imali ni izbliza uslove za rad kao ostale ekipe. Obezbedili smo opstanak, a sada je vreme da razmišljamo o većim ambicijama i ciljevima, jer ćemo uskoro dobiti i bazen koji je osnovni uslov za sanjanje velikih snova.“

Da li će opravdati epitet da je vaterpolo čudo od deteta iz Kotora?

Hvala na komplimentu, ali da bi tu ulogu opravdao, jasno mi je da me očekuje mnogo, mnogo radu, truda, odricanja. Svaki dan, svaki trening, svaka utakmica je prilika da napravim korak napred u svakom smislu. Trudiću se ostvarim snove, da ostavim traga u svetu vaterpola, da doprinesem velikim uspesima Crne Gore.“